Trump i Pence su prekinuli odnose nakon napada na Kapitol: "Sve je bilo prijateljski"

BIVŠI američki predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik Mike Pence pamte i bolje dane njihovog odnosa. Bivši potpredsjednik rekao je voditelju Fox Newsa Jesseju Watersu u četvrtak da su se on i njegov bivši šef zadnji put čuli "prošlog ljeta" i otad se razdvojili.  

"6. siječnja bio je težak, tragičan dan u životu naše nacije", govorio je Pence o napadu na Kapitol prošle godine. "Znam da sam izvršio svoju dužnost prema Ustavu Sjedinjenih Država". 

Napad na Kapitol

U smrtonosnom upadu na američki Kapitol Trumpovi pristaše sukobili su se s policajcima u nadi da će spriječiti potvrdu pobjede Joea Bidena na izborima 2020. Vješala su kod Kapitola podigli Trumpovi lojalisti koji su skandirali "objesite Mikea Pencea" nakon što se Trump požalio da mu njegov zamjenik ne želi pomoći da poništi Bidenovu pobjedu.  

"Mike Pence nije imao hrabrosti učiniti ono što se trebalo učiniti za zaštitu naše zemlje i našeg ustava", tvitao je Trump prije nego što mu je zabranjen pristup Twitteru, koji je koristio za lažne tvrdnje o izbornoj prevari. 

Potpredsjednik je bio na sigurnoj lokaciji sve dok policajci, uz pomoć Nacionalne garde, nisu uspjeli vratiti kontrolu nad Kapitolom.

"Rastali smo se prijateljski"

Pence se tada vratio u Senat i rekao slavnu rečenicu "vratimo se na posao" te potvrdio Bidenovu pobjedu. 

"Predsjednik i ja sjeli smo u danima koji su uslijedili, razgovarali smo o tome, raspravljali smo o tome, rastali smo se prijateljski", rekao je Pence.

Govorilo se da bi i Trump i Pence mogli tražiti nominaciju Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2024. Prema anketi YouGov iz studenog, 44 posto glasača podržalo bi Trumpa na predizborima, a tek četiri posto Pencea.

Pročitajte više

 

Pročitajte više