Donald Trump je doživio najveći poraz dosad

Foto: FAH

ZA VRIJEME svoje predizborne kampanje, američki predsjednik Donald Trump je na nišan uzeo "Obamacare", zakon o zdravstvenom osiguranju Baracka Obame, obećavajući da će ga ukinuti i zamijeniti prvog dana u Bijeloj kući.

>>TRUMP DOŽIVIO OZBILJAN UDARAC Republikanci srušili njegov prijedlog zdravstvene reforme

No nakon 64 dana svojeg mandata, Trump je bio prisiljen priznati poraz, pravdajući se da "nikad nije rekao da će ukinuti i zamijeniti Obamacare u prva 64 dan", što je očito još jedna laž kontroverznog predsjednika. Obećanje o zamjeni prvog dana u Bijeloj kući nalazilo se i na njegovoj predizbornoj stranici, a naveo ga je i na svojem Twitter profilu. 

 

Čovjek iza novog prijedloga zakona, predsjednik Kongresa i republikanac Paul Ryan, koji je donedavno garantirao da će imati dovoljno ruku za svoj prijedlog, morao je priznati da "ćemo morati živjeti s Obamacareom u doglednoj budućnosti". Što se dogodilo?

Republikanci žele ukinuti Obamacare, ali ne mogu se dogovoriti oko zamjene

Kako piše Washington Post, republikanci već punih sedam godina, od uvođenja "Obamacarea", obećavaju da će ukinuti i zamijeniti taj zakon. Iako je proširenjem državnog zdravstvenog sustava za socijalne slučajeve Medicaid i uvođenjem subvencioniranog zdravstvenog osiguranja na razini saveznih država dodatnih 20 milijuna Amerikanaca osigurano, republikanci ga kritiziraju zbog novih poreza i državnog mandata koji je uveo. 

Ali za svo to vrijeme Republikanska stranka nikako nije uspjela iznijeti jedinstveni alternativni model zdravstvenog osiguranja, kako za vrijeme Obame, tako i pod novim predsjednikom Trumpom. Naime, kako se čini, republikanci žele "i ovce i novce": htjeli bi zadržati obvezu za privatne pružatelje osiguranja (eng. individual mandate) da pokrivaju i bolesnike s kroničnim bolestima (eng. preexisting condition) kao i djecu osiguranih roditelja do 26 godina starosti, ali bi u isto vrijeme htjeli ukinuti poreze i obveze osiguranja koji čine navedene povlastice financijski održivima. 

Razdor između umjerenih i konzervativnih Republikanaca

Osim toga, neslaganje oko Ryanove alternative Obamacareu pokazalo je i ideološke nesuglasice među republikancima: dok konzervativci kritiziraju prijedlog zakona jer ostavlja previše elemenata "Obamacarea" na snazi i potvrđuje ulogu savezne vlade u tržištu zdravstvenog osiguranja, umjereni republikanci boje se da će rezanje subvencija i proračuna za Medicaid ostaviti njihove glasače bez osiguranja.

Osim toga, i javnost je prema anketi Sveučilišta Quinnipiac protiv novog zakona: dok je 56% ispitanika bilo protiv, samo 17% je bilo za, a 26% neodlučno. 

Ryanovom prijedlogu zakona na kraju je presudio "kongresni klub za slobodu", grupa od dvadesetak najkonzervativnijih republikanaca koji nisu pristali na kompromis oko obveza za osiguravatelje koje je uveo "Obamacare". Bez njihovih glasova, zakon je bio osuđen na propast - a u međuvremenu su i drugi kongresnici najavili da će glasati protiv.

"Porođajne muke" prelaska iz oporbe u vlast

Nije pomoglo ni što je Trump osobno lobirao kod 120 kongresnika da glasaju za zakon, što je potvrdio njegov glasnogovornik Sean Spicer. "Toliko toga u politici je stvar percepcije. A ako je percepcija takva da ne možete provesti svoju prvu veliku inicijativu, onda to narušava percepciju da u budućnosti možete provesti druge stvari", komentirao je kongresnik Bradley Bryne.

A Ryanov komentar otkriva možda i glavni razlog nesposobnosti republikanaca da se okrenu od svoje omiljene aktivnosti zadnjih osam godina - neprestanog kritiziranja i sabotiranja Baracka Obame i Demokratske stranke - prema provođenju vlastitih konstruktivnih inicijativa. "Prijelaz iz oporbene stranke u vladajuću stranku dolazi s porođajnim mukama. A te porođajne muke osjećamo danas. Raditi velike stvari je teško", priznao je Ryan. 

Pročitajte više