Trump: Maduro je odgovoran za pritvorene vođe oporbe

Foto: Hina

SAD SMATRAJU da je predsjednik Venezuele Nicolas Maduro "osobno odgovoran za zdravlje i sigurnost" dvojice oporbenih čelnika, izjavio je američki predsjednik Donald Trump nakon uhićenja oporbenih lidera koji su pozivala narod Venezuele na prosvjede protiv Madura.

"Sjedinjene Države osuđuju akcije Madurove diktature", rekao je Trump u izjavi.

Lopez i Ledezma odvedeni iz domova

Oporbeni vođa Leopoldo Lopez i gradonačelnik Caracas Antonio Ledezma bili su "politički zatvorenici, protjerani od strane režima", dodao je Trump.

"SAD drži da je Maduro, koji je objavio da će ići protiv političke oporbe, osobno odgovoran za zdravlje i sigurnost Lopeza,  Ledezme i ostalih zatočenika" rekao je Trump.

Dvojica lidera proteklih su dana pozivala narod Venezuele da se pridruže prosvjedima protiv Madura i stvaranja ustavotvorne skupštine, izabrane u nedjelju, koja bi trebala zaobići parlament u kojemu oporba ima većinu.

Oporba ja bojkotirala izbore za skupštinu a Maduro je zbog njihova održavanja kritiziran širom svijeta zbog napada na demokratske slobode.

SAD uvele sankcije bez presedana Maduru

Ustavotvorna skupština s 545 članova, koja će u srijedu održati prvu sjednicu, vladat će zemljom na neodređeno razdoblje i moći će raspustiti sadašnji parlament u kojem većinu ima oporba.

Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zamijeniti onaj koji je 1999. usvojio tadašnji predsjednik Hugo Chavez.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak uvele sankcije bez presedana Maduru, kojeg su nazvale diktatorom nakon krvavih izbora ustavotvorne skupštine u nedjelju.

 

Pročitajte više