Trump na Twitteru zaprijetio da će zauzeti Seattle, gradonačelnica mu odgovorila

Foto: Epa

JENNY DURKAN, gradonačelnica Seattlea, rekla je da grad neće prihvatiti ulazak saveznih trupa kojima je cilj riješiti se prosvjednika ispred gradske policijske postaje.

"Prijetnja napadom na Seattle - koja ima namjeru podijeliti i potaknuti nasilje u našem gradu - nije samo nepoželjna već je i ilegalna", rekla je jučer Durkan na konferenciji za novinare, a prenosi CNN.

"ODMAH vratite kontrolu nad svojim gradom. Ako to ne učinite vi, učinit ću ja"

Američki predsjednik Donald Trump napisao je ranije tog dana na Twitteru poruku gradonačelnici Durkan i guverneru Washingtona Jayu Insleeju: "ODMAH vratite kontrolu nad svojim gradom. Ako to ne učinite vi, učinit ću ja."

"Ovo nije igra. ODMAH se moraju zaustaviti ovi gadni anarhisti. BRZO NEŠTO PODUZMITE“, poručio je i zaprijetio da će poslati saveznu vojsku da rasprši prosvjede.

Trump se ovom porukom osvrnuo na prosvjede koji već danima traju
u Seattleu, Washington, koji su započeli zbog policijskog ubojstva nenaoružanog muškarca crne boje kože Georgea Floyda.

Većinom se radi o mirnim prosvjedima

Durkan je kazala kako je većina prosvjeda mirna i da nije potrebna nikakva intervencija.  

"Jedna od stvari koju predsjednik nikada neće shvatiti je da slušanje zajednice nije slabost. To je snaga“, rekla je Durkan i dodala kako prosvjedi na Capitol Hillu nisu opasniji od drugih demonstracija koje se redovno odvijaju u zajednici.

"Imam vijesti za vas: cijeli moj život grad je bio autonoman. Dakle, nije da smo sada pod kontrolom naoružane militantne vojske Antife", dodala je.

Trumpu odgovorio i guverner Washingtona

"Muškarac koji je potpuno nesposoban voditi zemlju ne treba se miješati u pitanja Washingtona. Prestani tvitati", napisao je Inslee.

Gradonačelnica se pridružila Insleeju u izrugivanju Trumpa na Twitteru. "Zaštitite nas. Vratite se u svoj bunker."

Durkan se referirala na bunker jer su Trumpa nedavno sklonili u sigurno područje u Bijeloj kući kada su se prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti zbog smrti Georgea Floyda približili presjednikovoj rezidenciji.

Na području CHAZ-a u četvrtak su postavljeni šatori sa zalihama za liječnike volontere i hranom koju su donirali lokalni restorani, zajedno s voćem, grickalicama i vodom. 

"Ovo je naš grad. Rođena sam i odrasla u ovom prokletom gradu. Ostavimo ga ljudima, ljudima koji žive u Seattleu i koji ovdje odrastaju", komentirala je za AFP prosvjednica Jahtia B. Trumpove prijetnje. 

Pročitajte više