AMERIČKI IZBORI

Trump nakon izbora pretvara Ameriku u banana-državu

Foto: EPA

DVADESET je dana od američkih predsjedničkih izbora. Šesnaest je dana otkad su neslužbeni rezultati, koji su se od izborne noći dramatično preokrenuli, jasno pokazali da je Joe Biden pobjednik. Trump i dalje na Twitteru ponavlja da su izbori namješteni, da će njegovi odvjetnici sve dokazati i da je on pravi pobjednik izbora. 

U petak je podijelio isječak s gotovo nadrealne press-konferencije na kojoj su njegovi odvjetnici sat i 45 minuta iznosili teorije zavjere, kakvih se ne bi posramili ni Alex Jones i pokret QAnon, o najvećoj izbornoj prevari u američkoj povijesti. Svega je tu bilo, od kamiona s lažnim glasovima i programa koji kradu glasove do "komunističkog novca", Georgea Sorosa i Huga Chaveza, Kube i Kine koje s njima šuruju kako bi svrgnule Donalda Trumpa s vlasti. 

"Nećemo biti zastrašeni... Mi ćemo raščistiti ovaj nered. Predsjednik Trump dobio je premoćno. Mi ćemo to dokazati. A onda ćemo vratiti kontrolu nad Sjedinjenim Američkim Državama za narod koji glasa za slobodu", zlokobno je poručila odvjetnica Trumpovog stožera Sidney Powell. Republikanska stranka objavila je taj isječak na svom službenom Twitter profilu, a Trump retvitao uz komentar: "Namješteni izbori."

"Ovo nije politička stranka. Ovo je pogubljeni, opasni kult"

Drugi su, međutim, imali nešto drukčiji komentar na ovu izuzetno opasnu izjavu, kojom se praktički delegitimiziraju glasovi većine Amerikanaca koji nisu glasali "za slobodu", što god to značilo.

"GOP (skraćenica za Republikansku stranku) se upravo raspustio. Ovo nije politička stranka. Ovo je pogubljeni, opasni kult", komentirao je konzervativni kolumnist i oštri kritičar Trumpa Andrew Sullivan.

I zaista, Republikanska stranka je pod Trumpom počela neodoljivo podsjećati na kult - prvenstveno na kult ličnosti. Ustručavanje istaknutih republikanaca da se usprotive svom vođi i nakon što je postalo jasno da je izgubio, njihovo povlađivanje i racionaliziranje njegovog osporavanja izbora i potkopavanja demokratskog procesa, samo su posljednja potvrda ovog zabrinjavajućeg trenda.

S druge strane, i dalje je riječ o stranci, naravno - ali sve je manje jasno da je i dalje riječ o stranci koja priznaje i prihvaća višestranačku, liberalnu demokraciju kao sustav u kojem želi operirati i pošteno se natjecati za vlast sa suparničkom Demokratskom strankom. Ovo ne bi bio prvi slučaj da parlamentarna stranka u demokraciji tu istu demokraciju dokine, pozivajući se na slobodu, borbu protiv odnarođenih elita, ugrozu od unutarnjih i vanjskih neprijatelja i slične izlike.

Je li Trump populist ili fašist u pokušaju? 

No može li se to zaista dogoditi u Americi, kolijevci - uz Francusku i Veliku Britaniju, od koje se prije gotovo 250 godina odcijepila - moderne parlamentarne demokracije? Britanski povjesničar Niall Ferguson, primjerice, odavno upozorava da je Trump populist poput onih s prijelaza s 19. na 20. stoljeće, a ne fašist poput Mussolinija ili Hitlera. Ogorčenost elitama i globalizacijom je dovela Trumpa na vlast, a njegova nesposobnost da ispuni svoja velebna obećanja će ga koštati te vlasti - otprilike tako bi se mogao sažeti Fergusonova teza. 

S druge strane, američki povjesničar Timothy Snyder već godinama upozorava da Trump predstavlja opasnost za američku demokraciju usporedivu s Hitlerovim uništenjem njemačke demokracije tridesetih. U svojoj knjizi O tiraniji: Dvadeset lekcija 20. stoljeća također je razložio paralele između uspona totalitarnih režima u 20. stoljeću i Trumpovih diktatorskih impulsa. A nakon izbora je na Twitteru ponovio svoje upozorenje, argumentirajući kako je ono što Trump radi vrsta državnog udara. 

"Ono što Donald Trump pokušava ima ime - državni udar"

"Donald Trump je sve vrijeme govorio da će ignorirati rezultat glasanja. Ono što on pokušava ima ime - državni udar. Koliko god se činio slabo organiziran, nije izvjesno da neće uspjeti. Mora se postići da ne uspije. Državni udari su poraženi brzo ili nikako. Dok se događaju, od nas se očekuje da gledamo na drugu stranu, što mnogi od nas rade. Kad su gotovi, nemoćni smo. Ideja o američkoj jedinstvenosti sprječava nas da vidimo osnovne istine. Bidenovi glasači su u krivu ako vide dolazak Bidenove administracije na vlast kao neizbježan. Preuzmite odgovornost, demokrati. U autoritarnoj situaciji izbori su samo prva runda. Ne dobivate tako što dobijete prvu rundu", napisao je, među ostalim, Snyder. 

Za mnoge, pogotovo one koji simpatiziraju Trumpa, i dalje se radi o neutemeljenoj panici, histeriji i neopravdanom demoniziranju Trumpa, za što su skovali i popularni izraz - sindrom rastrojstva zbog Trumpa (Trump Derangement Syndrome). No osim što se na to može odvratiti primjedbom da su Trump, a njegovi pristaše pogotovo, ti koji zvuče prilično rastrojeno, sve je teže poreći da je Trump rastrojio čitav američki politički sustav i stavio ga na najveću kušnju od Građanskog rata prije 160 godina. 

Nažalost, ni novi građanski rat više nije nezamisliv scenarij. 

"Proud Boys, odstupite i budite spremni (stand back and stand by)", riječi su, očito namjerno dvosmislene, koje je Trump uputio svojim ekstremno desničarskim pristašama u debati s Bidenom. Ovaj militantni pokret brzo je preuzeo tu poruku kao svoj novi borbeni poklič.

Trumpovi pristaše spremni uzeti oružje u ruke ako ih vođa pozove

Zasad, srećom, nije došlo do sukoba i krvoprolića na ulicama između Trumpovih pristaša i militantnih ljevičarskih prosvjednika koji bi bili takvih razmjera da ih policija ne bi mogla zaustaviti. No ulične borbe prilikom "Milijunskog MAGA marša" Trumpovih pristaša u Washingtonu prošlog vikenda, kao i raniji smrtonosni obračuni vatrenim oružjem između desničara i ljevičara u mjesecima prije izbora upozorenje su da stvar i dalje može ozbiljno eskalirati. 

A Trumpovi pristaše su i dalje bezuvjetno odani vođi, spremni - i naoružani. Podsjetimo, američki građani posjeduju ukupno više od 390 milijuna komada vatrenog oružja, daleko više nego što je stanovnika SAD-a. Situaciju dodatno otežava ideja da drugi amandman američkog ustava, koji garantira pravo na posjedovanje oružja u "dobro reguliranoj miliciji", predstavlja zaštitni mehanizam od tiranije. 

"Ako predsjednik Trump izađe i kaže: 'Ljudi, imam neporecive dokaze prevare, sudovi ne žele slušati i sada pozivam Amerikance da uzmu oružje u ruke', mi bismo krenuli", rekao je za Reuters Trumpov pristaša iz Teksasa Brett Fryar, objašnjavajući da se pridružio miliciji, odnosno paravojnoj skupini South Plains Patriots, te da imaju obuku iz korištenja oružja za slučaj da bude trebalo pokrenuti oružanu pobunu. 

Trenutni kaos samo je finalna etapa Trumpovog četverogodišnjeg potkopavanja demokratskih institucija i normi. Nakon press-konferencije predsednikovih odvjetnika postalo je potpuno jasno da Trump i njegov tim pokušavaju negirati izborni rezultat i, čak i ako ne uspiju na sudu dokazati ikakvu izbornu prevaru, svejedno izrežirati Trumpovu pobjedu tako da uz pomoć lokalnih republikanskih vlasti u ključnim saveznim državama odaberu elektore koji će glasati za Trumpa, a ne za Bidena. 

>>Trump pravnim smicalicama želi ostati predsjednik, cilj mu je poništiti izbore

Trump mjesecima pripremao scenarij u kojem bi mogao oboriti Bidenovu pobjedu?

A sve upućuje na to da je Trump mjesecima pripremao upravo ovakav scenarij. U cijeloj kampanji uporno je bez dokaza tvrdio da će izbori biti ukradeni pomoću masovnog glasanja poštom, koje je ove godine bilo najvećih razmjera dosad zbog pandemije koronavirusa. Zbog njegovog demoniziranja glasanja poštom, golema većina onih koji su glasali poštom bili su demokrati, koji su i inače skloniji takvoj vrsti glasanja, a i generalno više brinu zbog zaraze koronavirusom od Trumpovih glasača. 

>>Nije vam jasno kako Trump gubi kad je uvjerljivo vodio? Evo objašnjenja

U isto vrijeme, republikanske vlasti su u nekima od ključnih država blokirale prijedloge da se ovi dopisni glasovi prebroje prije dana izbora, kako ne bi bilo kašnjenja s brojanjem. Sve je to dovelo do predvidljivog ishoda, na koji su analitičari i upozoravali, poznatog kao "crvena fatamorgana". Dakle, karta zemlje je u izbornoj noći bila crvena (boja republikanaca), a Trump imao vodstvo u gotovo svim ključnim državama, upravo zato što milijuni potpuno legalnih dopisnih glasova, pretežno za Bidena, još nisu bili prebrojani. 

Trump je to morao znati. Unatoč tome - ili upravo zbog toga, još u izbornoj noći izašao je i proglasio izbore ukradenima, a sebe pravim pobjednikom, ne mareći za kaos koji time može izazvati. Idući dan on i njegovi pristaše su tražili da se prestanu brojati glasovi u onim državama u kojima je vodio, a nastave brojati u onima u kojima je gubio, što već dovoljno govori o iskrenosti njihovih optužbi za krađu.

 

"Republika laži"

"Po mom mišljenju, ovo je bio zastrašujući zamah prema autoritarizmu, čak i ako je Trump na mnogo načina lažni autoritarni vođa. I moglo je uspjeti. Mogli smo izgubiti našu demokraciju prije dva tjedna. Ali problem je što gotovo pola našeg društva to ne zna. Ustvari, gotovo polovici našeg društva poručuje se da smo izgubili našu demokraciju jer je izbor Joea Bidena bio prevara. Ovo je opasni gubitak društvene kohezije koji su konstruirali Trump i Republikanska stranka", komentirao je autor i istaknuti prosekularni intelektualac Sam Harris u posljednjoj epizodi svog podcasta znakovitog naziva Republika laži. 

"Cijeli izbori, iskreno, u svim odlučujućim državama trebaju biti oboreni i zakonodavne vlasti trebaju osigurati da elektori budu odabrani za Trumpa", potvrdila je taj plan odvjetnica SIdney Powell u intervjuu za Fox News nakon presice. 

Velika ustavna kriza na pomolu

Elektori se, po američkom Ustavu, trebaju sastati u glavnim gradovima svojih država 14. prosinca i glasati za predsjednika. U pravnom smislu nije potpuno jasno što se događa ako se dvije suparničke grupe elektora, jedna koju pošalje demokratski guverner i druga koju pošalje lokalni Kongres s republikanskom većinom, taj dan pojave u ključnim državama. Takav scenarij izazvao bi ozbiljnu ustavnu krizu.

Ironično je, a na određeni način i tragično, što su američki oci utemeljitelji zamislili elektorski kolegij kao zaštitu od izbora neprimjerenog i nekompetentnog kandidata za predsjednika, među ostalim. 

"Ured predsjednika nikad neće pripasti nijednom čovjeku koji nije do najvišeg stupnja obdaren potrebnim kvalifikacijama", napisao je Alexander Hamilton u svojim glasovitim Federalističkim spisima u kojima su on i James Madison obrazložili smisao američkog Ustava. 

Elektorski kolegij trebao je, dakle, osim za ravnopravnu zastupljenost svih saveznih država, poslužiti i kao filter kojim će se spriječiti da narod izabere karizmatičnog, ali nesposobnog i neodgovornog demagoga. Trumpov izbor pokazao je da je takva ideja bila prilično naivna, a sada upravo taj elektorski kolegij otvara vrata Trumpu da unatoč jasnoj volji narodne većine prigrabi drugi predsjednički mandat. 

Drugim riječima, još jednom se pokazuje da demokracija, a pogotovo ona američka, ovisi o normama na kojima je zasnovana - i da je ranjiva na one koji te norme ne poštuju i ne osjećaju nikakvu dužnost prema njima, ako stoje na putu njihovim interesima. 

>>Trump bi Norvežane, a ne Haićane: "Zašto sve te osobe iz vukojebina dolaze ovamo?"

Trump govorio o "vukojebinama", a sad Ameriku pretvara u banana-republiku

Jedan od skandaloznih citata po kojima će Trump ostati zapamćen nakon što siđe s vlasti zasigurno je onaj o Haitiju, Salvadoru i afričkim državama kao "zemljama vukojebinama" iz kojih dolaze imigranti, kako su 2018. za Washington Post potvrdili neki od sudionika sastanka na kojem je Trump to navodno izrekao. 

Ultimativna ironija ere Donalda Trumpa, koji je došao na vlast grmeći o meksičkim migrantima silovateljima i muslimanima kojima treba zabraniti ulaz u zemlju, upravo je to da od Amerike stvara "vukojebinu" - ili barem banana-republiku. Teško je i nabrojiti sve aspekte koji na to ukazuju: kult ličnosti, korupcija i sukob interesa, vođa koji je došao na vlast demokratskim putem, doduše uz dokazano uplitanje strane države u svoju korist, ali sabotira demokratsku smjenu vlasti, paravojne skupine koje su mu odane, uporno negiranje činjenica i konstruiranje sumanute paralelne stvarnosti sastavljene od "alternativnih činjenica" i teorija zavjera o unutarnjim i vanjskim "neprijateljima naroda", demoniziranje i obrušavanje na oporbu, medije, znanstvenike i eksperte, neovisne institucije, vladavinu prava i trodiobu vlasti te međunarodna udruženja u kojima SAD ima odlučujuću ulogu, koja su oslonac međunarodnog poretka.

"Otkrili smo da veliki dio onoga što drži našu demokraciju na okupu nisu naši zakoni, već naše političke norme. Toliko zaštitnih mehanizama protiv korupcije, zlouporabe vlasti i klizanja prema autoritarizmu ovisi o pristojnosti ljudi koji su na vlasti. Ono što nas je Trump naučio, bez ikakve sumnje, jest da se ne možemo oslanjati na ljudsko dostojanstvo. Treba nam sustav koji se može nositi sa psihopatom u Bijeloj kući", zaključio je Sam Harris. Za dobro Amerike njena bi politička elita morala usvojiti istu lekciju iz ove mračne epizode - jednom kad završi.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Donalda Trumpa instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Donald Trump

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više