Trump odbacio Obamine mjere za zaštitu od poplava samo par dana prije oluje Harvey

Foto: Hina

DONALD TRUMP potpisao je izvršnu uredbu kojom je ukinuo brojne mjere zaštite od poplava koje je uveo Barack Obama, i to samo nekoliko dana prije uragana Harvey, piše Independent.


Harvey je uzrokovao ogromne štete širom Teksasa te je donio poplave koje su nezapamćene na tom području.

Trump je pak odbacio brojne standarde zaštite od poplava kako bi se infrastrukturni projekti lakše odobravali, a Federalni standard rizika menadžmenta poplava jedan je od njih.

"Lakše odobravanje projekata"

2015. godine predsjednik Obama uveo je mjere koje su otežale izgradnju cesta, mostova i ostale infrastrukture u mjestima koja su podložna poplavama. Planovi za takve projekte su stoga morali uzeti u obzir utjecaj klimatskih promjena na to područje te se moralo graditi kako bi infrastruktura izdržala nadolazeće promjene.

"Gradit ćemo infrastrukturu brže i jeftinije, relativno govoreći, a dozvole će se izdavati jako, jako brzo", rekao je Trump ranije ovog mjeseca kada je najavio da će ukinuti spomenute standarde.

Taj potez su s oduševljenjem dočekale velike poslovne kompanije, dok su pobornici zaštite okoliša negodovali pa ističu kako nema smisla trošiti novac na izgradnju infrastruktura koje će ubrzo biti uništene zbog klimatskih promjena.
 

Pročitajte više