Trump potpisao dokument koji će migrantima jako otežati dobivanje azila

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump potpisao je danas uredbu koja ograničava pravo traženja azila migrantima koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu, a vrijedit će 90 dana ili dok SAD ne postigne dogovor s Meksikom.

Ova odluka konkretno znači da migranti koji na američki teritorij nisu ušli na službenom graničnom prijelazu, neće moći podnijeti zahtjev za azil. Migranti će odsad trebati tražiti azil na službenim prijelazima.

Pravni zastupnici migranata tvrde da Trumpova administracija namjerno usporava proces obrade zahtjeva migranata na graničnim prijelazima, tjerajući ih da čekaju danima ili tjednima kako bi zatražili zaštitu.

"Upravo sam potpisao odredbu o azilu. Jako važno", rekao je Trump novinarima u petak prije nego što je otputovao u Pariz. "Ljudi mogu doći, ali trebaju ulaziti kroz službene granične prijelaze", dodao je Trump.

Nova će uredba biti na snazi 90 dana ili sve dok Sjedinjene Države ne postignu dogovor s Meksikom, kojim bi se omogućilo da se migrante koji su putovali kroz tu državu može vraćati.

Pročitajte više