Trump se odbio pokloniti japanskom caru

Foto: Screenshot/YouTube

AMERIČKI predsjednik Donald Trump i supruga Melania sastali su se s japanskim carom Akihitim i caricom Michiko u Carskoj palači u Tokiju, a umjesto dubokog naklona, Trump je cara pozdravio kimanjem glave i srdačnim rukovanjem te ga u više navrata potapšao lijevom rukom.

Kako piše dpa, izgleda da su Amerikanci pažljivo pratili hoće li se Trump duboko nakloniti 83-godišnjem caru, "simbolu države", kako što je to 2009. učinio tadašnji predsjednik Barack Obama i naišao na oštre kritike konzervativaca. Car je prilikom susreta s Trumpom izgledao radosno, bio je pun blagosti i topline, dodaje dpa.

'Japan je postao ovo što je zahvaljujući potpori SAD-a'

"Iako dvije zemlje imaju povijest međusobnog ratovanja, Japan je postao ovo što je danas zahvaljujući prijateljskim odnosima i potpori SAD-a", kazao je car čije riječi prenosi Carska agencija.

Na pitanje o posjetu Japanu, Trump je odgovorio da se sve dobro odvija i da američko-japanski odnosi nisu nikada bili bolji. Trumpa se dojmila carska rezidencija u samom središtu Tokija koju je dizajnirao arhitekt iz Tokija i koja je dovršena 1993., dodaje Carska agencija.

Prema japanskom ustavu, car je "simbol države i jedinstva naroda" Japana, bez ikakve političke moći.

Pročitajte više