Trump Kolindi: "Znate li sve o LNG terminalu na Krku?"; Kolinda: "Da, a mogu to i izgovoriti"

Foto: Twitter

U VARŠAVI se održava sastanak zemalja Inicijative triju mora koju su zajedno pokrenule Poljska i Hrvatska.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na marginama samita susrela se s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Na bilateralnom susretu razgovarali su o odluci Arbitražnog suda u sporu oko granice između Slovenije i Hrvatske.

"Ova regija ja važna za mene jer, kao što znate, moja je supruga iz Slovenije. Vaše zemlje je ujedinila misao da će prosperirati, a ovdje smo kako bismo pokrenuli novu budućnost za energiju koja će donijeti prosperitet za sve naše građane. Ako su vam potrebni energenti, slobodno nas nazovite. Većina infrastrukture je iz starog Sovjetskog saveza, pa vaš narod koristi stare ceste koje ne funkcioniraju dobro. Najbitnija je za to infrastruktura", rekao je Trump tijekom sastanka.

LNG na Krku

Dotaknuo se i energetskih projekata u regiji. Spomenuo je LNG na Krku.

"Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku", rekao je Trump.

Trump se pritom okrenuo prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, pitajući je je li ikad čula za taj projekt i zna li sve o tome. Predsjednica mu je odgovorila: "Da, a mogu to i izgovoriti", aludirajući na Trumpov izgovor riječi Krk.

"SAD nikada neće koristiti energiju da vas na bilo što prisili, ne želimo monopolistički položaj, želimo biti vjeran partner", rekao je.

"SAD vas podupire, spremni smo pomoći oko svih vaših energetskih projekata", dodao je.

Pročitajte više