Glavni strateg Donalda Trumpa vjeruje u skori smak svijeta

Foto: FAH

STEVE Bannon, glavni politički strateg i ideolog američkog predsjednika Donalda Trumpa, sam ima prilično neobične političke ideje i uzore.

Bannon, inače bivši urednik popularnog krajnje desnog portala Breitbart News, kojeg je sam opisao kao platformu za "alt-right" pokret, prošlog se mjeseca u intervjuu za Time referirao na apokaliptičnu teoriju o budućnosti Amerike izloženu u knjizi Williama Straussa i Neila Howea "Četvrti preokret: Što nam povijesni ciklusi govore o sljedećem američko randevuu sa sudbinom".

Četvrti preokret - izgradnja novog poretka kroz apokaliptični sukob

U toj knjizi autori teoretiziraju kako se povijest kreće u ciklusima od 80-100 godina koje nazivaju latinskim terminom "saecula". No ideja seže još od antičkih Grka, koji su vjerovali da na kraju svake saecule nastupa "ekpyrosis", apokaliptični događaj koji uništava stari poredak i uvodi novi u općem previranju i sukobu.

Kao i autori, i sam Bannon vjeruje da se Amerika trenutno nalazi u "četvrtom preokretu". Prva tri preokreta bila su Američki rat za nezavisnost, Američki građanski rat i Velika depresija nakon koje je uslijedio Drugi svjetski rat. U njima je američki narod prema ovoj teoriji bio prisiljen izgraditi novu budućnost, ali tek nakon masivnih sukoba obilježenih ogromnim gubitkom života.

Trump kao "tupo oružje" alternativne desnice

Upravo zato je Bannonovo uvjerenje zabrinjavajuće, piše Business Insider. Naime, da bi nastao novi svjetski poredak, Bannon vjeruje da mora doći do velikog obračuna i da će on ubrzo nastupiti. Četvrti preokret je prema Bannonu počeo financijskom krizom iz 2008. On smatra da je Americi potrebna autoritarna politika kako bi se pripremila za veliki konflikt između Zapada i Istoka - bilo muslimanskog Bliskog Istoka ili Kine.

Howe i Strauss u svojoj knjizi opisuju mitskog "Sivog ratnika" koji će ujediniti Ameriku pod svojim vodstvom i pozivom na obnovu tzv. Američkog sna. Čini se da je Bannon tog lidera našao u Donaldu Trumpu, kojeg je prošlog ljeta u intervjuu za Vanity Fair opisao kao "tupo oružje za nas (alternativnu desnicu) " za kojeg "ne zna shvaća li on to zaista ili ne".

Julius Evola - Mussolinijev omiljeni mislioc

A Bannonov svjetonazor još više razjašnjava njegov govor na konferenciji u Vatikanu 2014. Tada se, naime u izlaganju o Rusiji, Zapadu, populizmu i islamizmu referirao na opskurnog talijanskog mislioca i autora povezanih s Mussolinijevim fašističkim režimom, Juliusa Evolu.

Kako piše New York Times, Evola (1898. - 1974.) je pisao o temama poput istočnjačke religije, metafizike i alkemije, ali najpoznatiji je po teoriji tradicionalizma, svjetonazoru i danas popularnom u ekstremno desničarskim krugovima koji na progres, jednakost i materijalizam gleda kao na otrovne iluzije.

Prema Evoli, čije najpoznatije djelo je "Revolt protiv modernog svijeta" iz 1934., humanizam, Renesansa, Prosvjetiteljstvo, Reformacija i Francuska revolucija su samo otuđili čovječanstvo od drevne istine. Njegov idealni "tradicionalistički" poredak temelji se na "hijerarhiji, kasti, monarhiji, rasi, mitu, religiji i ritualu", objašnjava profesor Richard Drake sa Sveučilišta u Montani, koji je pisao o njemu.

Evola kao inspiracija za Vladimira Putina i Aleksandra Dugina

Promjena sustava, tvrdio je Evola, "nije pitanje propitivanja i polemiziranja, nego dizanja svega u zrak". Nije čudno da je fašistički diktator Benito Mussollni bio inspiriran njegovim pisanjem, do te mjere da ga je 1941. osobno pozvao na razgovor.

A Bannon, koji je jednom izjavio da želi "uništiti državu poput Lenjina", opisao je u govoru u Vatikanu Evolu i druge tradicionaliste kao intelektualnu inspiraciju za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Iako Putin predstavlja "kleptokraciju", on razumije opasnost "potencijalnog novog (islamističkog) kalifata" važnost nacionalizma i tradicionalnih institucija, naveo je Bannon i pozvao "nas, judeo-kršćanski Zapad" da se vodi Evolinim tradicionalizmom.

A kako je sugerirao sam Bannon, mislioc s najvećim utjecajem na Putina, kojeg ponekad nazivaju i "Putinov Rasputin", ultranacionalistički je autor Aleksandar Dugin, koji poziva na "autentični, iskreni, radikalno revolucionarni i dosljedno fašistički fašizam" i propagira "Euroazijanizam" kao model novog geopolitičkog poretka s Rusijom u glavnoj ulozi.

Pročitajte više