Novo lice Trumpove stranke: "Clinton dere kožu djeci, Židovi imaju svemirske lasere"

Foto/Screenshot: Guliver/Facebook

NIJE tajna da su, iako je američki politički sustav višestranački, dvije stranku apsolutno dominantne. Demokrati predstavljaju lijevi i liberalni dio političkog spektra, republikanci onaj konzervativni. No posljednji događaji, nažalost, potvrđuju da je Republikanska stranka postala, u zabrinjavajućoj mjeri, stranka desnih ekstremista - ili barem stranka koja tolerira otvorene desne ekstremiste u svojim redovima. 

Naime, nakon što su svi republikanski kongresnici osim njih deset glasali protiv opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog poticanja na pobunu i napad na Kapitol 6. siječnja, u četvrtak su svi republikanski kongresnici osim njih 11 glasali protiv izbacivanja svoje kolegice Marjorie Taylor Greene iz kongresnih odbora u koje je postavljena. 

> Kongres zbog skandaloznih izjava izbacio QAnonovku iz više odbora

Ovo bi inače možda bila marginalna vijest iz američke politike da Greene nije postala lice novog izdanja Republikanske stranke - stranke Trumpa, teorija zavjera kao što je QAnon, neodgovornog populizma, demonizacije političkih protivnika i medija i sve opasnijeg koketiranja s političkim nasiljem. 

Zastupnički dom Kongresa je izglasao da se Greene izbaci iz odbora za obrazovanje i rad, kao i iz proračunskog odbora. Nakon što je lider republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy odbio smijeniti Taylor-Greene iz dvaju kongresnih odbora, to su učinili demokrati zahvaljujući većini koju imaju u ovom donjem domu Kongresa. Ukupno 219 demokrata i 11 republikanaca glasovalo je za, a 199 republikanaca protiv.

McCarthy je u srijedu priopćenjem osudio njezine ranije izjave, no i dao do znanja da ju stranka neće sankcionirati. Umjesto toga, republikanci su prigovarali demokratima da zlorabe svoju većinu i postavljaju opasan presedan kažnjavanjem Greene i postupkom opoziva Trumpa, koji je izglasan u Zastupničkom domu prije inauguracije Joea Bidena, ali će se voditi u Senatu iako Trump više nije predsjednik.

Kako je QAnonovka dospjela u Kongres?

No ovakav opoziv bez presedana posljedica je događaja bez presedana. Upravo je Trump pozvao svoje pristaše, prvo na prosvjedni skup za "spas Amerike" i "zaustavljanje (izborne) krađe", iako nema valjanih dokaza da su izbori zaista ukradeni na Trumpovu štetu, a zatim ih i poslao da marširaju na Kapitol, poručujući im da moraju "pokazati snagu" i "vraški se boriti" jer inače "neće više imati zemlju". Oni su ga poslušali i provalili u zgradu Kongresa te po njoj satima divljali, sukobljavajući se s policijom i tražeći kongresnike i senatore, ali i potpredsjednika Mikea Pencea, s kojima su se htjeli obračunati zbog "veleizdaje". U kaosu je smrtno stradao jedan policajac i četvero prosvjednika, a da kongresnici i senatori nisu na vrijeme evakuirani, broj žrtava mogao je biti i veći. 

>  Kad zavjere postanu istina za pola zemlje, rulja u Kongresu je logična posljedica

A Greene je u Kongres ušla na istim izborima u studenom koje je Trump izgubio, jašući na valu slijepog obožavanja Trumpa i sumanutih teorija zavjera u kojima je Trump spasitelj nacije, a njegovi protivnici i kritičari mrze Ameriku i žele je uništiti. I ona je, kao i Trump i mnogi njegovi republikanski saveznici, promicala dezinformacije o izbornoj prevari u korist Bidena kojom je Trumpu ukradena pobjeda. Upravo su te dezinformacije radikalizirale Trumpove pristaše i rezultirale upadom rulje u Kongres s ciljem zaustavljanja službene potvrde rezultata izbora. 

No Greene je otišla dalje od drugih republikanaca otvoreno promičući QAnon, vjerojatno najluđu teoriju zavjere dosad smišljenu, prema kojoj će Trump spasiti i Ameriku i čitav svijet od kabale sotonista, pedofila i kanibala koji vladaju svijetom, a među kojima su, naravno i vodeći pripadnici Demokratske stranke. Sljedbenici ove teorije zavjere ili, bolje rečeno, internetskog kulta, bili su uvjereni da će umjesto Bidenove inauguracije, koja je održana 20. siječnja, vojska intervenirati u korist Trumpa i izvršiti masovno privođenje Bidena i ostalih demokrata, nakon čega će biti otpremljeni u Guantanamo gdje će ih se osuditi za veleizdaju i pogubiti. Kad se to nije dogodilo, ostali su u šoku.

> Što sad lupetaju QAnonovci (nakon što Papa i Biden nisu uhićeni)

Greene je u posljednjih nekoliko godina imala čitav niz ispada na društvenim mrežama i u javnosti koji su se našli pod medijskom lupom kad je postala zastupnica za Georgiu. 

Sugerirala da Hillary Clinton dere kožu djeci, pozvala na njeno vješanje

Između ostalog, Green je govorila da je nekadašnji predsjednik Barack Obama tajni musliman koji je omogućio muslimanima "invaziju na američke granice". A tu nije stala.

"Još jedno ubojstvo Clintonovih", komentirala je za avionsku nesreću u kojoj je smrtno stradao John F. Kennedy 1999., dok je Bill Clinton bio predsjednik, a Hillary Clinton prva dama. To i nije posebno iznenađujuće, s obzirom na to da Clintonove još od devedesetih prate desničarske teorije zavjera, od one da su dali ubiti desetke svojih suradnika koji su im se zamjerili, uključujući zloglasnog pedofila Jeffreyja Epsteina (Clinton Body Count), do one da stoje iza već spomenutog međunarodnog pedofilsko-sotonističkog lanca koji krijumčari djecu skrivajući ih u pizzerijama (PizzaGate, preteča QAnona).

> Epstein se nije ubio? Što stoji iza mema koji ste sigurno vidjeli

Dapače, Greene je 2018. u objavi na Facebooku sugerirala da je Hillary Clinton dala ubiti policajca koji je na laptopu njene asistentice iz vremena kad je bila državna tajnica, Hume Abedin, otkrio snimku na kojoj njih dvije u sotonističkom ritualu deru kožu s lica djeteta, a Clinton zatim nosi to lice kao masku. Takav video, naravno, ne postoji, a ova poremećena teorija zavjere postala je poznata po imenu "Frazzledrip", kao jedan od mitova unutar QAnona. 

> Republikanka koju je podržavao Trump: Kennedyja mlađeg je ubila Hillary Clinton

Greene je, nimalo iznenađujuće, širila i takozvanu "9/11 Truther" teoriju, prema kojoj je napad Al-Kaide na WTC i Pentagon 11. rujna 2001. bio podvala, ili zato što su ga američke vlasti lažirale ili zato što upravo one stoje iza napada. Jedna od zabavnijih teorija s ruba znanosti i zdravog razuma koje je Greene promicala je i ona da su požare u Kaliforniji uzrokovali svemirski laseri, odnosno svemirske solarne elektrane koje kontroliraju židovske obitelji kao što je Rothschild.

Nadalje, Greene se otvoreno zalagala za pogubljenja vodećih demokrata Nancy Pelosi, Hillary Clinton i Baracka Obame. Tako je u siječnju 2019. lajkala komentar na Facebooku da bi "metak u glavu bio brži" način za uklanjanje Pelosi s mjesta predsjednice Zastupničkog doma. U travnju 2018. je pak na komentar "možemo li ih sada objesiti, H i O (Hillary i Obamu)", odgovorila zlokobno: "Pozornica se postavlja. Igrači se razmještaju. Moramo biti strpljivi. Ovo mora biti izvedeno savršeno ili će ih liberalni suci pustiti na slobodu."

Greene je u jednom govoru pred okupljenim Trumpovim pristapšama i izravno pozvala na smaknuće Pelosi zbog "veleizdaje". 

"Ona je izdajnica naše zemlje. Kriva je za veleizdaju... To je zločin kažnjiv smrću, veleizdaja. Nancy Pelosi je kriva za veleizdaju", rekla je, na snimci koja je u međuvremenu procurila, i izazvala oduševljenu reakciju okupljenih. 

U isto vrijeme, masovna ubojstva vatrenim oružjem u američkim školama nazivala je lažiranim "igrokazima". U listopadu 2020. godine pristašama je kazala da se samo krvlju može doći do pobjeda. Snimljena je i kako na ulici prati i verbalno maltretira jednog od tadašnjih učenika koji su preživjeli masakr koji je počinio njihov kolega u srednjoj školi u Parklandu u Floridi 2018., Davida Hogga. 

"Teorije zavjera karcinom na tijelu Republikanske stranke"

O svemu se oglasio i republikanski vođa Mitch McConnell, koji je poručio da su "sulude laži i teorije zavjera" poput onih koje promovira Greene "karcinom na tijelu Republikanske stranke". Oštro ju je osudio i kazao da "takve ludosti nemaju veze s borbom za boljitak američkih obitelji".

Pa ipak, golema većina njegovih republikanaca na kraju je odbila glasati za sankcioniranje ove zastupnice zbog njenih ekstremističkih poruka. Štoviše, kako piše CNN, u srijedu je od dijela svojih kolega dobila ovacije. U isto vrijeme, druga republikanska zastupnica, Liz Cheney, podvrgnuta je te večeri glasanju o smjeni s položaja trećerangiranog republikanskog zastupnika u Zastupničkom domu - zato što je glasala za opoziv Trumpa i otvoreno osudila njegovo poticanje na pobunu protiv mirne smjene vlasti. 

"Nikad nije došlo do veće izdaje predsjednika Sjedinjenih Država svog ureda i svoje zakletve Ustavu", napisala je Cheney u izjavi koju su demokrati često citirali tijekom rasprave o opozivu. A to je razbjesnilo mnoge iz njene stranke. Iako je 61 zastupnik glasao za njenu smjenu, 145 je ipak glasalo protiv, pa je Cheney ostala na poziciji.

Sama Greene je u četvrtak pred Kongresom rekla da joj je žao zbog zapaljujuće retorike i podržavanja teorija zavjere kojih se odrekla, no nije se ispričala što je poticala na nasilje nad demokratima.

"To su riječi prošlosti i te me stvari ne predstavljaju, ne predstavljaju moju izbornu jedinicu ni moje vrijednosti", rekla je Greene, iako je sve donedavno širila takve teorije zavjera. 

"Dozvolilo mi se da vjerujem u stvari koje nisu istinite... Za tim apsolutno žalim", kazala je 46-godišnja republikanka. Bizaran i ciničan način na koji je artikulirala svoje priznanje da je širila skandalozne laži jasno pokazuje da i dalje poriče vlastitu odgovornost.  

"Stranka Lincolna i Reagana je gotova"

Demokratski kongresnik Steny Hoyer stoga je odlučio suočiti i nju i njene stranačke kolege s njenim ekstremizmom. Napravio je i u kongresnu dvoranu donio veliki print njene objave na Faceboku iz predizborne kampanje, na kojoj je njena fotografija s poluautomatskom puškom AR-15, omiljenom među masovnim ubojicama zbog kapaciteta za ubijanje velikog broja ljudi u kratkom vremenu, montirana uz fotografije ljevičarskih demokratskih kongresnica Alexandrije Ocasio-Cortez, Rashide Tlaib i Ilhan Omar. "Najveća noćna mora Odreda", piše ispod ove montaže, što je aluzija na nadimak za ove zastupnice. 

"One nisu 'Odred'. One su Ilhan, Alexandria i Rashida. One su ljudi. One su naše kolegice... A ovo je AR-15 u rukama gospođe Greene. Ovo je bilo na Facebooku prije samo nekoliko mjeseci", poručio je Heyer republikanskim kolegama, noseći print do njihove strane dvorane. 

Republikancima to, očito, nije bio dovoljan razlog da se odreknu ove ekstremistkinje. Iako je Trump otišao s vlasti, činjenica da ju Trump simpatizira očito je dovoljna za većinu republikanaca. Stoga je ovo najjasniji znak dosad da republikanci neće previše preispitivati put kojim su pod Trumpom krenuli, zbog čega su na kraju izgubili i Bijelu kuću i Kongres. Trumpizam je živ i nakon Trumpa.

"Republikansku konferenciju u Zastupničkom domu preuzeli su klub zastupnika QAnona, klub zastupnika luđaka i klub zastupnika teoretičara zavjera, u isto vrijeme. Stranka Lincolna je gotova. Stranka Reagana je gotova. Stranka Johna McCaina je gotova. Ovo je sada stranka Marjorie Taylor Greene", zaključio je, prikladno, demokratski zastupnik Hakeem Jeffries. 

Pročitajte više