Epstein se nije ubio? Što stoji iza mema koji ste sigurno vidjeli

Epstein se nije ubio? Što stoji iza mema koji ste sigurno vidjeli
Foto/Screenshot: EPA/Facebook

"JEFFREY Epstein se nije ubio." Mem s ovom tvrdnjom kao poantom ili "punchlineom" u posljednje je vrijeme, čini se, posvuda. Je li posrijedi obično trolanje ili iskazivanje neugodne istine upakirano u skladu s internetskom kulturom našeg doba?

Ako ga nekim slučajem niste vidjeli, mem obično izgleda kao grafika, fotografija ili tekst s potpuno nevezanim sadržajem u koji je onda, naizgled nasumično, ubačena poruka da se Epstein nije ubio. 

Prema stranici Know Your Meme, mem o tome kako se Epstein nije ubio prvi je objavio korisnik na stranici iFunny 2. listopada. No mem je definitivno popularizirao američki voditelj podcasta i komičar Joe Rogan kad je 25. listopada na Facebooku i Instagramu objavio verziju tog mema.

Lavina se nakon toga zakotrljala. Mem je, kako se to obično kaže, postao viralan na Twitteru, Facebooku, Instagramu i ostalim društvenim mrežama. 

Joe Rogan, bivši Navy Seal, Bašar al-Asad - svi kažu da se Epstein nije ubio

Naravno, teorije zavjere o tome kako se milijarder pedofil nije ubio, već ga je dao ubiti netko od njegovih bogatih i moćnih prijatelja kako ga ovaj ne bi razotkrio, buknule su odmah nakon vijesti o Epsteinovoj smrti u zatvoru, u New Yorku 10. kolovoza.

Budući da se Epstein družio i s trenutnim predsjednikom Donaldom Trumpom kojeg je devedesetih pozvao i na svoj privatni party s hrpom jedva punoljetnih djevojaka, i s bivšim predsjednikom i suprugom Trumpove protukandidatkinje na prošlim izborima, Billom Clintonom, i ljevičari i desničari su imali povoda optužiti upravo Trumpa, odnosno Clintona, da stoje iza njegove smrti.

>> Sve više ljudi misli da je milijarder pedofil ubijen. Ima li za to dokaza?

Doduše, potonja verzija prema kojoj su Clintonovi nekako "sredili" da Epstein umre u zatvoru i ponese svoje tajne u grob čini se daleko raširenijom. To i nije posebno iznenađujuće, s obzirom na to da Clintonove još od devedesetih prate desničarske teorije zavjera, od one da su dali ubiti desetke svojih suradnika koji su im se zamjerili ("Clinton Body Count"), do one da stoje iza međunarodnog pedofilsko-sotonističkog lanca koji krijumčari djecu skrivajući ih u pizzerijama ("PizzaGate").

Iako je teško reći jesu li oni koji sad stvaraju i dijele memove o Epsteinu doista uvjereni da je ubijen ili se naprosto radi o zabavnom trolanju, nema sumnje da je mem dao novi život teoriji zavjere. 

Mem se s društvenih mreža probio i u vijesti, i to na vrlo izravan način. Bivši pripadnik američke specijalne postrojbe Navy Seals, Mike Ritland, na Fox Newsu je bio uživo intervjuiran o likvidaciji vođe Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadija. Na kraju gostovanja, baš kao i u memovima, progurao je potpuno nevezanu, ali poznatu rečenicu: "I Jeffrey Epstein se nije ubio."

Naravno, i ovaj video je postao viralan, u skladu s očitim trendom memova i vijesti koje se sve više isprepliću i utječu jedne na druge. Kad su nakon toga Hillary Clinton i njena kći Chelsea gostovale u satiričnom Daily Showu, voditelj Trevor Noah našalio se na račun mema i pitao Hillary Clinton kako je ubila Epsteina. Clinton se prvo slatko nasmijala i onda objasnila da je stalno iznenađuju "sulude ideje i teorije koje se pojavljuju o njoj na internetu".

5. studenog procurila je i snimka voditeljice televizije ABC Amy Robach, u kojoj ona otvoreno govori kako je imala priču sa žrtvom "najvećeg pedofila kojeg je ova zemlja imala" još prije tri godine, ali ABC nije htio objaviti tu priču.

Na kraju se i sirijski diktator Bašar al-Asad, odgovoran za (u ovom slučaju ratne) zločine koji zasjenjuju čak i Epsteinove, zajahao na ovaj trend i u intervjuu za rusku televiziju Rosija 24 komentirao kako je Epstein zapravo "ubijen jer je znao mnoge vitalne tajne povezane s vrlo važnim ljudima u britanskom i američkom režimu, a možda i u drugim zemljama". 

Patolog s 50 godina staža: Nikad nisam vidio takve ozljede kod samoubojstva

A prije dva tjedna još jedna eksplozivna vijest dodatno je pojačala sumnju: patolog Michael Baden, kojeg je angažirao Mark Epstein, brat milijardera pedofila, izrazio je duboku sumnju u službeni zaključak istražitelja da se Epstein objesio svezanim plahtama u zatvoru.

Baden, koji je prisustvovao obdukciji kao promatrač, zaključio je kako su prijelomi kostiju u grlu, odnosno s obje strane grkljana i na podjezičnoj, odnosno hijoidnoj kosti koje je Epstein imao "ekstremno neobični u samoubojstvima vješanjem i mnogo su češći u ubojstvima davljenjem". 

"U 50 godina (medicinske karijere) nisam vidio da se to dogodilo u slučaju samoubojstva vješanjem", dodao je umirovljeni 85-godišnji patolog koji je bio službeni mrtvozornik u New Yorku i u karijeri je pregledao više od 20 tisuća tijela. 

Razlog je taj što davljenje može izazvati dvostruko ili čak trostruko veći pritisak na vrat žrtve od vješanja. Baden je dodao da na ubojstvo upućuju i krvni podljevi u Epsteinovim očima i na vratu, iako su mogući i u samoubojstvima.

Upozorio je da nema dovoljno informacija da bi bio siguran u svoj zaključak, ali zbog toga što istražitelji nisu objavili te informacije, primjerice o tome je li nečiji drugi DNK nađen na plahtama kojima je Epstein obješen. Prema mišljenju ovog patologa, čudno je i što je patologinja utvrdila da nema dovoljno informacija da bi mogla smrt proglasiti samoubojstvom - da bi se tjedan dana kasnije smrt ipak proglasila samoubojstvom.

"Čini se da bi ovo mogla biti pogreška. Ovdje postoje dokazi o ubojstvu koje treba istražiti, kako bi se utvrdilo je li ovo bilo ubojstvo ili ne", zaključio je. 

Niz bizarnih okolnosti daju materijal teoretičarima zavjere

Mrtvozornica New Yorka Barbara Sampson izjavila je nakon intervjua da stoji iza zaključka o samoubojstva, da je originalna istraga bila temeljita, da se informacije daju obitelji i da nema razloga za drugu istragu.

Isto tako, drugi forenzički eksperti istaknuli su da su prijelomi vrata zbog vješanja mogući, posebno kod starijih osoba čije kosti su lomljivije. Epstein je imao 66 godina. Štoviše, CNN-ov medicinski stručnjak Sanjay Gupta i kirurg za kralježnicu u bolnici Emory Clinic, Gerald Rodts, istaknuli su za CNN da su višestruki prijelomi vjerojatniji kod vješanja nego kod davljenja, koji obično rezultiraju samo jednim prijelomom. Stoga se može zaključiti samo da se eksperti ne slažu po ovom pitanju.

No i druge bizarne okolnosti oko Epsteinove smrti zaista daju razloga za sumnju: obje nadzorne kamere koje su snimale ulaz u Epsteinovu ćeliju bile su pokvarene, oba čuvara su zaspala te noći i nisu provjerila Epsteinovu ćeliju puna tri sata, iako su po protokolu to morale činiti svakih 30 minuta, Epstein je bio sam u ćeliji jer je njegov cimer premješten samo nekoliko dana ranije, bez da mu je dovedena zamjena, a sam Epstein je dva tjedna prije smrti skinut s procedure nadzora za suicidalne osobe, samo tjedan dana nakon što se pokušao ubiti vješanjem. Tada je s njim ćeliju dijelio mišićavi bivši policajac Nicolas Tartaglione, kojem prijeti smrtna kazna zbog četverostrukog ubojstva u mafijaškom obračunu.

Protiv Epsteina dva mjeseca prije smrti podignuta je optužnica za trgovinu maloljetnicama za seks, odnosno njihovo korištenje za seksualno ropstvo. Najmlađe među desecima Epsteinovih žrtava imale su prema optužnici koja obuhvaća razdoblje od 2002. do 2005., samo 14 godina.

Dan prije smrti objavljeni sudski dokumenti s imenima mogućih Epsteinovih partnera u zločinu

Nakon što bi ih vrbovao uz pomoć svojih suradnica, zlostavljao bi ih i silovao u svojim luksuznim vilama u New Yorku i Palm Beachu, na Floridi. Neovisno o optužnici, moguće je da je Epstein počinio zločine i mnogo prije, odnosno i nakon navedenog razdoblja. A prema medijskim izvještajima i svjedočanstvima njegovih žrtava, Epstein je držao i silovao djevojke i na svom privatnom otočiću na američkim Djevičanskim otocima koji je dobio zloglasni nadimak "Otok orgija" ili "Pedofilski otok".

Posebno je znakovito što je jedna od žrtava, Virginia Roberts Giuffre, rekla da je na "Pedofilskom otoku" vidjela i Clintona, a istraživačka novinarka Conchita Sarnoff izjavila je za Fox News da je Clinton letio Epsteinovim privatnim avionom, takozvanim "Lolita Expressom" čak 27 puta, prema dnevnicima leta.

S druge strane, nije poznato da je ijedna žrtva zaista optužila Clintona da ju je silovao, dok je "Jane Doe" (ime za anonimnu žensku osobu) tužila Trumpa, tvrdeći da ju je 1994., kad je imala 13 godina, svezao za krevet u Epsteinovom domu i brutalno silovao. Rekla je i da joj je Trump zaprijetio da će, ako kaže išta ikome, "nestati". Tužbu je povukla samo par dana prije izbora 2016., navodno zbog "brojnih prijetnji" koje su joj upućene.

Epstein je već bio osuđen za podvođenje maloljetne djevojke 2008., uz smiješno blagu kaznu od 18 mjeseci zatvora, od čega je odslužio 13, i to u kućnom pritvoru, a 12 sati dnevno mogao je ići na posao u ured. 

>> Što je u tajnim dokumentima o pedofilu? Objavljeni su dan prije njegove smrti

A samo dan prije Epsteinove smrti sud je objavio tajne sudske dokumente u kojima su se našla imena mogućih Epsteinovih partnera u seksualnom iskorištavanju tinejdžerica: britanskog princa Andrewa, financijaša Glena Dubina, bivšeg senatora Georgea Mitchella, bivšeg guvernera Novog Meksika Billa Richardsona i pokojnog znanstvenika s prestižnog MIT-a Marvina Minskyja. 

>> Istina o samoubojstvu pedofila Epsteina gora je od svih teorija zavjere

Mem šalje ozbiljnu poruku: Ne vjerujemo elitama

Znači li onda sve ovo da je mem istinit? Da su Epsteina dali ubiti moćnici jer je znao previše o njima, možda i bivši predsjednik i njegova supruga, bivša državna tajnica, da je uprava i osoblje zatvora s visokim mjerama sigurnosti, poznatog kao "njujorški Guantanamo", to omogućila, a da su savezni istražitelji i pravosuđe prikrili ovo ubojstvo? 

Moralo bi se raditi o zavjeri zastrašujućih razmjera. Unatoč svim razlozima za sumnju, izgledniji i, s obzirom na glasovitu Occamovu oštricu (koja prednost daje jednostavnijim objašnjenjima), logičniji scenarij je upravo onaj službeni: da se Epstein koji je nakon što mu je jamčevina odbijena, sigurno znao da više nikad neće izaći na slobodu, odlučio sebi skratiti muke. Morao je znati da ga čeka mučno suđenje na kojem će biti suočen s gnjusnim zločinima koje je desetljećima skrivao, a da će na kraju dobiti zasluženu kaznu koju je zahvaljujući bogatstvu i moćnih prijateljima izbjegavao. 

Ali na ovu teoriju zavjere nije tako lako odmahnuti rukom kao na neke druge. Sudski dokumenti s kojih još uvijek nije skinuta oznaka tajnosti navodno sadržavaju preko tisuću imena mogućih Epsteinovih partnera u adresaru i iskazima svjedoka. Nepoznat netko zatražio je u rujnu od suda da ne skine oznaku tajnosti s tih dokumenata jer bi to "nepravedno naštetilo njihovoj reputaciji", kako je tada izvijestio New York Times. S Epsteinovom smrću šanse da se potpuna istina otkrije nemjerljivo su se smanjile.

Uostalom, možemo se smijati sumanutoj mašti ljudi koji su iskonstruirali teorije zavjere "Pizzagate" i "Qanon". Ali isto tako znamo da je Epstein zaista vodio pedofilski lanac, da je, po svemu sudeći, bio svodnik nizu vrlo bogatih i moćnih ljudi i da je cijela stvar trajala godinama ili desetljećima. Kako je to moguće?

Stoga, kako zaključuje novinar National Reviewa Michael Brendan Dougherty, čak i ako je mem s Epsteinom puko trolanje, šalje ozbiljnu poruku koja glasi: "Mislim da su naša vladajuća klasa i naše institucije sposobne za svaku vrstu izopačenosti i korupcije." I šalje poruku da ljude nije strah niti sram ustvrditi tako nešto jer  nemaju više poštovanja za tu elitu i institucije. A to je svakako nešto nad čim bi se američke i svjetske elite općenito trebale zabrinuti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara