Tržišta ponovno u crvenom, povjerenje slabo



TRŽIŠTA dionica danas su ponovno u crvenom diljem svijeta jer se sve veći broj ulagača boji da bi se krize kao što je grčka dužnička kriza mogle proširiti na globalnoj razini i usporiti slabi gospodarski oporavak.

Američki indeks Dow Jones pao je za 230 baznih bodova tijekom prijepodneva po američkom vremenu, a svi drugi indeksi diljem svijeta i SAD-a pali su za više od dva posto. S&P 500 u zadnjih je mjesec dana pao za 10 posto. Takav pad vrijednosti nekog indeksa analitičari nazivaju "korekcijom" tržišta, koje se prilagođava novim uvjetima poslovanja. Zadnja korekcija dogodila se prije više od godinu i pol dana, kad je svijet još uvijek tresao prvi val financijske krize.

Korekcija?

U međuvremenu su se burze oporavile. Dow Jones je 26. travnja trgovanje završio na najvišoj razini od 9. ožujka 2009. godine, ali zadnja četiri tjedna sve su podsjetila da gospodarski oporavak u svijetu neće biti ni brz ni lagan te da je svjetsko gospodarstvo još uvijek u velikoj opasnosti.

Današnju rasprodaju dionica nije potaknuo nikakav veliki događaj. Čini se da investitori jednostavno nemaju pretjerano veliku vjeru u tržište, a mnogi od njih se pribojavaju i da bi američko gospodarstvo moglo biti u opasnosti.

Dodatni strah je širenje grčke krize na druge zadužene europske zemlje, prvenstveno Portugal i Španjolsku, te bojazan da bi to moglo proizvesti lančanu reakciju diljem svijeta. Euro, koji se uzima kao indikator povjerenja u europsko gospodarstvo, uspio je vratiti malo snage u odnosu na dolar, nakon što je ovaj tjedan pao na svoju najnižu razinu prema američkoj valuti u zadnjih četiri godine.

Loši znaci

Investitori su se jednostavno preselili iz riskantnijih u manje riskantne opcije. Prinosi na američke 10-godišnje obveznice, koje se smatraju jednom od najsigurnijih investicija uopće, narasli su za 0,15 posto. Prinos na obveznice raste obrnuto proporcionalno cijeni.

Loše su prošle sirovine jer se ulagači boje da bi slabo stanje u svjetskom gospodarstvu moglo smanjiti potražnju za njima. Nafta je u jednom trenutku na njujorškoj burzi pala za čak četiri dolara, na 65,88 dolara po barelu.

Dodatne brige prouzročio je tjedni izvještaj američkog ministarstva rada. Broj novih prijava za nezaposlene porastao je u prošlom tjednu za 25.000, na 471.000, što je najviša razina u zadnja tri mjeseca. Analitičari su očekivali pad na oko 440.000, posebno zato što je broj nezaposlenih padao četiri tjedna zaredom.

Pročitajte više