TSB poslao istražnom sucu snimku priloga s Đapićem

TELEVIZIJA Slavonije i Baranje danas je prije podne istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku Mariju Kovaču poslala poštom snimku priloga u emisiji "Tema dana" kako bi se utvrdilo postoje li osnove za kaznenu odgovornost, potvrdio je predsjednik Uprave TSB-a Damir Junušić.

U "Temi dana" na toj televiziji 25. studenog prošle godine objavljen je prilog o konferenciji za novinare osječkog gradonačelnika Ante Đapića na kojoj je pročitao imena svjedoka u vezi s istragom zločina počinjenih u Osijeku 1991. i 1992..

Junušić je za Hinu kazao kako nisu točna medijska nagađanja da su oni odbili suradnju s državnim pravosudnim tijelima i policijom, već da "im je cilj bio upozoriti i javnost i pravosudna tijela da se radi o određenu pritisku na slobodu medija".

"Nakon zahtjeva istražnog suca Marija Kovača od 12. siječnja za predajom te snimke mi smo danas u određenu roku poslali snimku premda to nismo bili obvezni učiniti, ali nismo htjeli stvarati slučaj od nečega što nema nikakve osnove i tako stvoriti sumnju da nešto skrivamo", rekao je Junušić.

Podsjetio je da je prilog emitiran u emisiji "Tema dana" nakon konferencije za novinare na kojoj je gradonačelnik Đapić iznio svoja stajališta o nekim događajima u Osijeku 1991. i 1992., na kojoj je osudio pokušaje da se od Osijeka stvori grad slučaj. "Prije svega mi smo dužni informirati javnost, a to proizlazi iz Aarhuske konvencije koja jasno kaže - javnost ima pravo znati", ustvrdio je.

Junušić je dodao kako je "indikativno što su pravosudna tijela snimku s te konferencije zatražila samo od TSB-a premda je konferenciju pratilo još nekoliko nacionalnih televizija, a cijeli je tijek objavljen u svim medijima".

U sinoćnjoj emisiji "Tema dana" TSB-a, u kojoj su gostovali gradonačelnik Anto Đapić i odvjetnik Dražen Matijević, istaknuto je kako "objavljivanjem imena navodno zaštićenih svjedoka nije počinjeno kažnjivo djelo jer pravosudna tijela nisu donijela rješenje da je riječ o tajnim zaštićenim svjedocima".

Županijski državni odvjetnik Davor Petričević izjavio je kako se "ne može govoriti o kaznenoj odgovornosti gradonačelnika Đapića dok se ne pregleda snimka, a nakon toga će odvjetništvo odlučiti o daljnjem postupku".

Pročitajte više