Tsunami: Europska unija prikupila najveću pomoć

Europska unija je u utorak objavila da je prikupila najveću pomoć za zemlje koje je pogodio tsunami od gotovo pola milijarde eura, ali razmišlja i o pouci koju će izvući iz kataklizme koja se obrušila na nekoliko azijskih zemalja.

EU i njegovih 25 država članica dosad je obećao 436 milijuna eura pomoći, prema iznosima proknjiženim u Bruxellesu, a taj bi iznos još trebao rasti, priopćilo je Europsko povjerenstvo. Od tog iznosa, 267 milijuna već je službeno odobreno.

Vijest dolazi uoči summita u Jakarti koji počinje u četvrtak, gdje će međunarodna zajednica pokušati pronaći odgovor na tragediju koja je, prema privremenim podacima, stajala života više od 145.000 ljudi.

Humanitarna služba Europske komisije Echo obećala je zasad 23 milijuna eura pomoći.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebaju se u petak sastati u Bruxellesu s ministrima razvitka i zdravstva, kako bi dali europski odgovor na humanitarnu krizu u jugoistočnoj Aziji.

"Koordinacija sveukupne humanitarne pomoći pada na Ujedinjene narode", istaknuo je Simon Horner, dužnosnik EU-a, dodavši da se koordinacija europske pomoći provodi i na terenu putem veleposlanstava zemalja članica i predsjedateljstva EU-a.

Njemačka je, unatoč velikom javnom dugu, obećala izdvojiti 500 milijuna eura (668 milijuna dolara) za zemlje koje je poharao tsunami, kako navode izvori bliski njemačkoj vladi, što ju čini najvećim svjetskim donatorom za stradale zemlje. Ta će se pomoć, kako piše Berliner Zeitung, protegnuti na dvije godine, pričem Berlin računa na povrat dijela ruskog duga u 2005., kako je u prosincu obećao predsjednik Putin. Odluku o pomoći trebaju još potvrditi ministri na svojoj sjednici u srijedu.

U prikupljanju pomoći zasad se ističu Japan (500 milijuna dolara), Sjedinjene Države (350 milijuna dolara) i Kanada (66 milijuna dolara). Australija je obećala 385 milijuna dolara, a Norveška 135 milijuna eura na 4,6 milijuna stanovnika.

Uz pomoć koju prikupljaju države, veliku solidarnost sa žrtvama tsunamija pokazuju obični građani, privatna poduzeća i tijela lokalne uprave koji su se nesebično i u dosad neviđenim razmjerima odazvali međunarodnom pozivu za pomoć.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više