Tsvangirai izašao iz bolnice

MORGAN TSVANGIRAI, oporbeni lider Pokreta za demokratsku promjenu, najjače oporbene frakcije u Zimbabveu, danas je napustio bolnicu u koju je bio primljen nakon što ga je policija pretukla za vrijeme političkog skupa u glavnom gradu Harareu i kasnije u policijskoj stanici.

Liječnici su potvrdili da Tsvangirai, koji iz dana u dan postaje ikona političke borbe za ljudska prava u Zimbabveu, nema frakturu lubanje, kako se mislilo dosad.

Tsvangirai je BBC-u rekao da se vlada prevarila i da on i njegovi suradnici neće odustati od režima koji postaje neprijatelj naroda. Nakon nedjeljnog incidenta i uhićenja oko 50 članova Tsvangiraijeve stranke, dvije frakcije Pokreta za demokratsku promjenu (koji se razišao 2005.) odlučile su se ponovno ujediniti u borbi za vlast.

Postupke policije osudio je cijeli zapadni svijet, a SAD je najavio da namjerava uvesti jače sankcije članovima vladajućeg režima u Zimbabveu.

Za brutalno postupanje policije većina krivi predsjednika Roberta Mugabea, koji je autokratskom vladavinom prošaranom brojnim kršenjima ljudskih prava, doveo zemlju do inflacije od 1700%, najveće u svijetu.

"Mugabe vodi vladu, jasno je dao do znanja da je vlada Zimbabvea naredila upad policije na skup i potpuno je indiferentan prema užasu koji se osjetio u cijeloj međunarodnoj zajednici", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova.

Mugabe i dalje tvrdi da je policija bila napadnuta prva, i osuđuje Zapad koji mu je poslao kritike.

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više