Turska amnestija zbog Erdogana

TURSKI parlament bi mogao izglasati amnestiju kojom bi, se pored ostalog, stavila van zakon ranije izrečena kazna zatvora od deset mjeseci čelniku vladajuće Stanke pravde i razvitka (AKP) Recepu Tayyipu Erdoganu.

Na taj način, kako su danas javili turski elektronski mediji, stvorila bi se zakonska mogućnost da na ponovljenim izborima u gradu Siirt, na jugoistoku zemlje, Erdogana birači izaberu za zastupnika parlamenta. Izbori bi se trebali održati početkom sljedeće godine.

Ako se prihvati takva opcija, Erdogan bi, kako se vjeruje, mogao preuzeti dužnost turskog premijera. U glavnom stožeru AKP razmatraju i mogućnost da parlament ponovo, kao i prošlog tjedna, izglasa ustavne amandmane koji bi osigurali Erdoganovo aktivno uključivanje u politički život 70-milijunske Turske.

Prilikom ponovljenog većinskog izjašnjavanja za ustavne izmjene predsjednik države Ahmet Necdet Sezer ne bi više imao zakonsko pravo da stavi veto. Ovdje se podsjeća da se prilikom ranijeg glasovanja čak više od 400 od ukupno 550 zastupnika izjasnilo za predložene ustavne nadopune. To praktički znači da se za te promjene izjasnio i znatan broj oporbenih zastupnika. AKP inače broji 363 zastupnika.

Inače, po važećem turskom Ustavu Erdogan ne može postati premijerom budući da je svojedobno izdržavao desetomjesečnu zatvorsku kaznu. Ona je izrečena zbog toga što je Erdogan još 1995. na jednom skupu naveo stihove pjesme koja se nekad učila u turskim školama. Nakon više godina, Sud državne sigurnosti u Dijyarabakiru, gradu na jugoistoku Turske, našao je da ta pjesma vrijeđa nacionalna i vjerska osjećanja, te da potiče na vjersku mržnju.

Pročitajte više