Turska očekuje ispriku Izraela zbog nedavnog napada na humanitarni konvoj



TURSKA je objavila kako očekuje ispriku Izraela zbog napada izraleske vojske na turski humanitarni konvoj, u kojem je poginulo 19 aktivista, prenose danas turski mediji.

Očekivanja Turske objavio je državni ministar i glavni EU pregovarač Egemen Bagis, koji je najavio da će njegova zemlja svoju daljnju politiku prema Izraelu kreirati ovisno o ponašanju Jeruzalema. "Očekujemo da se Izrael ispriča. Slučaj bi trebao biti ispitan pod patronatom UN-a, EU-a i ostalih međunarodnih organizacija" upozorio je Bagis.
 
Kako je poznato, izraelski su komandosi u ponedjeljak ujutro napali i zaustavili turski humanitarni konvoj predvođen brodom "Mavi Marmara", koji je prevozio oko 10.000 tona humanitarne pomoći za stanovnike okupiranog Pojasa Gaze, koji Izrael drži pod blokadom već više od tri godine. U akciji iskrcavanja komandosa na "Mavi Marmaru" i sukobu sa humanitarnim aktivistima koji su pratili tovar poginulo je 19 osoba, a više desetaka ih je ranjeno.

Izrael je zarobio i zadržao više od 400 pripadnika humanitarne organizacije „Pokret za oslobođenje Gaze“ koji su bili u pratnji konvoja, a koji su nakon ispitivanja u srijedu pušteni i protjerani iz Izraela. Izraelski je napad izazvao val oštrih osuda i prosvjeda u čitavom svijetu, no Ujedinjeni narodi su reagirali tek mlakom rezolucijom u kojoj se osuđuje postupak Jeruzalema, no bez konkretnih sankcija ili kazni.



 

Pročitajte više