Turska policija ušla u konzulat u kojem je nestao novinar

Foto: EPA

ISTRAŽITELJI turske policije ušli su u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, dva tjedna nakon nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kritičara vlasti u Rijadu. 

Turski diplomatski izvor ranije je otkrio da će zajednička tursko-saudijska skupina provesti istragu u konzulatu, posljednjoj poznatoj lokaciji Khashoggija prije nestanka 2. listopada. 

Turski službenici rekli su kako vlasti vjeruju da je novinar ubijen u konzulatu, nakon čega mu je tijelo uklonjeno. Rijad odbacuje da stoji iza Khashoggijevog ubojstva i tvrdi da je on izašao iz zgrade vrlo brzo nakon što je ušao, što je demantirala njegova zaručnica koja ga je čekala ispred te institucije. 

Turske vlasti u ponedjeljak su objavile da su u posjedu audiosnimke koja pokazuje da je nestali saudijski novinar ubijen u konzulatu te su tu snimku predali Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama. 

Khashoggi je bio kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana, koji je pisao brojne kolumne za američki Washington Post. 

Lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke Bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je kako bi izvadio dokument za vjenčanje. U subotu je trebao proslaviti 60. rođendan. 

Rijad promiče kampanju modernizacije otkako je princ Mohamed bin Salman 2017. imenovan prijestolonasljednikom. No od tada su se pojačali represija nad disidentima i uhićenja vjerskih čelnika, istaknutih liberala i aktivistica za ženska prava.

Pročitajte više