TURSKA VOJSKA: MILITANTI NEĆE MOĆI ISKORISTITI REFORME

Turska vojska objavila je u četvrtak da u potpunosti podržava članstvo Turske u Europskoj uniji, no, upozorila je, islamisti koji budu pokušali iskoristiti liberalne reforme neće uspjeti. L

Zamjenik načelnika glavnog stožera turskih oružanih snaga Yasar Buyukanit odbacio je medijska nagađanja o tome da je turska vojska nezadovoljna mnogim reformama koje do iduće godine namjerava provesti vlada premijera Tayyipa Erdogana kako bi Turska zadovoljila uvjete za početak pregovora o članstvu s EU.

"Želim to jasno naglasiti: turske oružane snage ne mogu se protiviti Europskoj uniji, jer je Europska unija geopolitička i geostrateška obveza...zadana ciljem modernizacije koji je postavio Mustafa Kemal Ataturk", rekao je Buyukanit.

Naglasio je također da se radikalni islamisti i kurdski gerilci zavaravaju ako misle da će im reforme koje zahtijeva EU ići na ruku.

"Neizbježno je da će se oni koji... Unijine visoke vrijednosti smatraju načinom postizanja svojih zastarjelih i separatističkih ciljeva razočarati", rekao je Buyukanit.

Turska vojska smatra se glavnim braniteljem Turske od militantnog islama i kurdskog separatizma. U četiri posljednja desetljeća svrgnula je tri vlade koje je smatrala prijetnjom sekularnom poretku. Godine 1997. prisilila je prvog turskog islamističkog premijera da podnese ostavku.

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul poručio je da je njegova vlada predana demokraciji zapadnog stila. Upitan da komentira medijske napise o mogućnosti vojne intervencije, odgovorio je: "Turska je to vrijeme ostavila daleko iza sebe".

Turski premijer Tayyip Erdogan tursku je vojsku pak, u pokušaju da umanji napetosti, opisao kao "babicu turskog procesa modernizacije".

Pročitajte više