Turska zabrinuta zbog napredovanja Kurda prema Kirkuku i Mosulu

TURSKA  je ponovno upozorila na mogućnost intervencije svoje vojske u Iraku jer je zabrinuta napredovanjem kurdskih boraca prema Mosulu i Kirkuku, gradovima na sjeveru Iraka bogatim naftom, objavio je u ponedjeljak dnevnik Hurriyet.

Diplomatsku notu takvog sadržaja u petak je američkom veleposlaniku u Ankari Robertu Pearsonu prenio podtajnik u turskom ministarstvu vanjskih poslova Ugur Ziyal.

Dužnosnik veleposlanstva Francis Ward u ponedjeljak nije želio potvrditi da je takva nota doista primljena, već je tek ponovio kako je "Turska vrlo jasno izrazila zabrinutost" zbog mogućeg kurdskog preuzimanja tih gradova.

Irački Kurdi smatraju te gradove, pokraj kojih su značajna nalazišta nafte, "većinskim kurdskim gradovima" koji pripadaju njihovom autonomnom području.

Turska se boji da bi su Kurdi preuzimanjem crpilišta nafte osigurali sredstva za provedbu politike nezavisnosti koja bi posljedice mogla imati i u manjinskoj turskoj kurdskoj zajednici.

"Znamo kakav bi bio turski odgovor" u slučaju kurdskog preuzimanja Mosula i Kirkuka, jer je "poruka jasno prenijeta", izjavio je Ward.

Pročitajte više