Turski premijer Erdogan u posjetu BiH

PREDSJEDNICI vlada Turske i Bosne i Hercegovine Recep Tayyip Erdogan i Adnan Terzić potpisali su u srijedu u Sarajevu ugovor dviju zemalja o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te istodobno najavili jačanje uzajamne gospodarske suradnje.

Turski premijer Erdogan u dvodnevni posjet BiH stigao je u pratnji više od stotinu gospodarstvenika koji su došli kako bi uspostavili kontakte s bosanskohercegovačkim tvrtkama i poduzetnicima iz oblasti energetike, tekstilne i prehrambene industrije, komunikacija, šumarstva.

Premijer Erdogan novinarima nakon službenih razgovora, što ih je vodio s Terzićem i izaslanstvom Vijeća ministara BiH, izjavio da

su gospodarstvenici iz njegove zemlje vrlo zainteresirani za ulaganja u BiH. Istaknuo je međutim da im u tome moraju pomoći i vlasti u Sarajevu.

"BiH mora ukloniti birokratsku oligarhiju koja stoji na putu privatizaciji", kazao je Erdogan pozvavši bosanskohercegovačke vlasti da se ugledaju na ono što su na tom planu učinile Rusija, Rumunjska i Bugarska.

Adnan Terzić je kazao da je njegova vlada spremna učiniti sve što može kako bi potakla inozemna ulaganja, uključujući i ona koja dolaze iz Turske.

Erdogan i Terzić u Sarajevu su razgovarali i o pristupanju dviju zemalja euro-atlanstkim intergacijama a novinarima su kazali da su jedan drugome obećali punu potporu u naporima Turske odnosno BiH za priključivanje NATO-u i Europskoj uniji.

Turski je premijer demantirao da njegova vlada sada priprema uvođenje viza za građane BiH no potvrdio je da će vizni režim biti uspostavljen bude li to jedan od uvjeta Europske unije nakon što 3. listopada počnu pregovori o punopravnom članstvu Turske.

Tursko izaslanstvo predvođeno premijerom Erdoganom u četvrtak će posjetiti Mostar.

Pročitajte više