Tursko-talijanske razmirice oko svetog Nikole

U TURSKOJ se sa zamjetnim nestrpljenjem očekuje odgovor Vatikana na zahtjev jedne ovdašnje udruge da se posmrtni ostaci svetog Nikole prebace iz italijanskog grada Barija u turski gradić Demre na obali Egejskog mora.

Zahtjev za povratak uputio je na prijelazu 2002. i 2003. godine predsjednik turske Zaklade sveti Nikola Muamer Karabulut.

U poruci koju je uputio Svetoj Stolici i talijanskim vjerskim velikodostojnicima Karabulut ističe da bi se posmrtni ostaci iz Bazilike svetog Nikole u Bariju trebali prebaciti u Demre, gdje je u četvrtom stoljeću živio poznati svećenik. On podsjeća da su gusari u 11. stoljeću, točnije 1087., ukrali iz grobnice u Demreu posmrtne ostatke sveca.

Povjesničar Bazilike svetog Nikole Gerardo Cioffari odbacuje svaku mogućnost novog ´transfera´ popularnog dječjeg ljubimca. Tvrdi da Turci žele njegove posmrtne ostatke samo radi turizma, a ne ikakva vjerskog štovanja. Poručio je da bi prebacivanje posmrtnih ostataka izazvalo, kako je kazao, ´pravu revoluciju u Bariju´.

Ali Karabult kaže da svi posmrtni ostaci svetog Nikole nisu prebačeni u talijanski grad na obali Jadrana. U crkvi svetog Nikole u Demreu, koju su Turci obnovili 1980.,a ispred nje postavili spomenik svetog Nikole s vrećom darova na leđima, okruženog djecom, ostali su dijelovi njegove noge. Karabulut tvrdi da se radi o vjerodostojnim dijelovima ekstremiteta, što će, kako kaže, potvrditi i stručni testovi tijekom ove godine.

Turska zaklada Sveti Nikola uvjerena je da ima pravo na posmrtni povratak svetog Nikole u Demre. Napominje kako taj crkvu u Demreu svake godine posjećuju i stotine pravoslavnih svećenika i vjernika iz Grčke, Rusije i drugih zemalja. Drži kako bi to ´hodočašće´ bilo potpuno ako bi talijanski vjerski velikodostojnici izašli u susret i prebacili posmrtne ostatke svetog Nikole u njegov prvotni grob.

Pročitajte više