Tužba protiv Mesića zbog izjava o izgubljenoj torbi s iseljeničkim novcem

STJEPAN TUĐMAN i Milan Kovač najavili su danas da će zbog klevete tužiti Predsjednika Republike Stjepana Mesića, ocjenjujući "sotonskim lažima" Mesićeve optužbe da su nedopušteno raspolagali novcem koji su hrvatski iseljenici početkom 1990-ih prikupili za obranu Hrvatske.

Đuro Perica, kojega je Mesić optužio da je dio iseljeničkog novca trošio na dnevnice i gorivo za svoje automobile, rekao je kako Predsjednika neće tužiti jer se zavjetovao da neće tužiti svoje kolege - bivše političke zatvorenike.

Predsjednik Mesić je u svojoj neobjavljenoj biografiji, dio koje je ovoga tjedna objavio tjednik "Globus", ustvrdio da su Tuđman i Kovač, vraćajući se iz inozemstva, zametnuli torbu punu iseljeničkog novca tvrdeći da im ju je netko ukrao.

"Monstruozne laži", "paklene konstrukcije i povijesne krivotvorine", "klevetničke neistine"..., navodi su kojima su Tuđman i Kovač na konferenciji za novinare pod nazivom "Sotonske laži Stjepana Mesića", nazvali optužbe na njihov račun.

"Molim vas da me zaštitite od toga čovjeka jer mi je već dozlogrdilo njegovo laganje o meni i mojoj obitelji. Sve to skupa mi se gadi i mučno mi je", poručio je Tuđman novinarima, odbacujući bilo kakvu povezanost s prikupljanjem iseljeničkog novca i krađom torbe.

Kovač, pak, Mesićevu priču o torbi smatra pokušajem osvete bivšim stranačkim kolegama iz HDZ-a jer mu nisu dopustili da, zajedno s Josipom Manolićem, izvrši puč u stranci.

"Zbog tadašnjeg neuspjeha danas se pun mržnje osvećuje svima koji su bili protiv njega i tu je bit njegovih paklenih konstrukcija i povijesnih krivotvorina", rekao je Kovač, također odbacivši Mesićeve navode da je prikupljao iseljenički novac.

"Lagao je, laže i lagat će. Kao da mu je duhovni otac jedan srpski bard koji slavi laž riječima - njojzi hvala jer je srpstvo opdržala. I taj se bard okušao u politici", dodao je.

Ocjenivši optužbe izmišljotinama, Đuro Perica Mesiću je poručio kako bi mu bilo bolje da javnosti predoči gdje su torbe s novcem koji je trošio na financiranje svoje prošle predizborne kampanje.

Odvjetnik Bosiljko Mišetić, kojega je Stjepan Tuđman angažirao u budućem sudskom postupku protiv Mesića, najavio je da će poduzeti sve radnje koje su mu na raspolaganju kako bi zaštitio obitelj Tuđman od klevete.

Pročitajte više