Zbog smrdljivih i bučnih susjeda tužio Veliku Goricu

Foto: Google street view

VEĆ godinu i pol dana jedan čitatelj Indexa vodi borbu s Gradom Velika Gorica, zbog, kako kaže, neugodnih susjeda koji stanuju ispod njega, a ispuštaju neugodne mirise i buku.

Problem je pokušao riješiti u komunikaciji sa susjedima, no bezuspješno te se obratio Gradu, kao vlasniku stana, no ni tamo nije naišao na razumijevanje za svoje probleme, te je na kraju podnio sudsku tužbu.

Šire se smrad i buka

"U zgradu smo se uselili u travnju 2015. godine i vrlo brzo primijetili štetne i prekomjerne imisije koje proizlaze iz navedenog stana. Konkretno se radi o imisijama povremene nesnosne buke koja proizlazi iz neispravnih vodovodnih instalacija susjeda te izrazitih neugodnih mirisa zbog kojih ne samo da smrdi cijelo stubište, već se uvlače i u stan. Od navedenih emisija život u stanu je ponekad neizdrživ. Zamislite kako vas nesnosna buka budi iz sna u četiri sata ujutro, kako u ljetnom djelu godine ne možete otvoriti prozor jer susjedni ispod imaju otvorene prozore i sav smrad ulazi u vaš stan.

Pokušali smo navedene probleme riješiti direktno sa susjedima, pa preko predstavnika suvlasnika, no u oba slučaja pokušaj uspostavljanja dijaloga s navedenima rezultirao je nezanimanjem i zalupljenim vratima pred nosom. Jednostavno ih nije briga", kaže naš čitatelj.


Institucije ne reagiraju na pritužbe

Pokušao je apelirati i na državne i lokalne institucije no nitko reagirao ili ponudio konkretno rješenje.

"Saznavši da se radi o korisnicima gradskog stana, obratio sam se putem maila Centru za socijalnu skrb Velike Gorice i istovremeno na Ministarstvo socijalne skrbi RH s konkretnim zahtjevom za pomoć. Čekajući odgovor od njih, obratio sam se putem urudžbiranog dopisa i Upravitelju zgrade, tvrtki Gradsko stambeno gospodarstvo VG koja je u 100 posto vlasništvu grada Velike Gorice. Nakon mjesec danas urudžbirao sam kod njih još jedan dopis. Čekajući i njihov odgovor, obraćam se dopisom poslanim preporučenom poštom s povratnicom direktno gradu Velikoj Gorici, ali i posebnim dopisom gradonačelniku g. Barišiću osobno.

Od svih gore navedenih, primio sam odgovor samo od Ministarstva socijalne skrbi RH koje je zapravo moj dopis i zahtjev proslijedilo na grad Veliku Goricu jer prema njihovoj evidenciji korisnici gradskog stana nisu i korisnici socijalne pomoći", kaže čitatelj.

Grad tvrdi da su optužbe izmišljene

Na kraju je bio prisiljen angažirati odvjetnika i zatražiti pravnu zaštitu.

"Vidjevši da apsolutno nikoga u gradskoj vlasti i institucijama nije briga što korisnici gradskog stana svojim nemarom, nehigijenom i bahatošću otežavaju život ostalim stanarima obratio sam se odvjetniku i krenuo s pravnim koracima protiv problematičnih susjeda, ali i grada Velike Gorice.

Krenuli smo s postupkom osiguranja dokaza pri Općinskom sudu u Velikog Gorici. Nakon opstrukcije susjeda koji dva puta nisu htjeli primiti obavijest Suda, isti je organiziran iz trećeg pokušaja, no nije proveden. Naime, u trenutku kada su u stubište došli Sutkinja Općinskog suda u Velikoj Gorici, sudski vještak, predstavnik Grada, problematični susjedi svojim ponašanjem opstruiraju provedbu sudskog uviđaja i postupak se prekida. Zatim odvjetnik putem dopisa Gradu, uz prijetnju sudskog tužbom poziva isti na poduzimanje određenih koraka kako bi se uznemiravanje u obliku imisija prekinulo. Tek tada, gotovo godinu dana od mog prvog dopisa, dolazi do odgovora u kojem Grad odbacuje sve naše tvrdnje kao izmišljotine.

U međuvremenu zajedno s Predstavnom suvlasnika zgrade obilazim stubište i uspijevam sakupiti oko 80 posto potpisa suvlasnika koji zajedno sa mnom traže poduzimanje konkretnih koraka od strane Grada u rješavanju problema s problematičnim susjednima.

Odvjetnik zatim putem dopisa Gradu, uz ponovljeni poziv za poduzimanje odgovarajućih koraka za rješavanje ovog problema šalje i listu s potpisima oko 80 posto suvlasnika. Ujedno podižemo i sudsku tužbu jer predviđamo da će Grad i dalje ignorirati naše zahtjeve", kaže čitatelj.

"Grad se parniči protiv građana umjesto da riješi problem"

Posebno je ogorčen na Grad Veliku Goricu, koji umjesto da pokuša riješiti probleme stanara, angažira odvjetnika kako bi napisao odgovor na tužbu.

"Umjesto da Grad nakon gotovo godinu i pol dana napokon pokuša shvatiti da niti ja, niti oko 80 posto drugih suvlasnika ne izmišljamo gore navedene probleme te da napokon poduzme konkretne korake ka rješavanju problema s korisnicima gradskog stana, Grad plaća odvjetnika kako bi napisao odgovor na tužbu! Nikakav konkretan novi korak ka rješavanju problema od Grada nije došao.

Više je nego očito kako je Gradu veći interes plaćati odvjetnike i parničiti protiv građana koji ih upozorava na problem, nego da netko u gradskoj upravi radi svoj posao", zaključuje naš čitatelj.

Pročitajte više