Tužitelji: Rulja u Kapitolu htjela je zarobiti i ubiti izabrane zastupnike

Foto: EPA

AMERIČKI federalni tužitelji u podnesku sudu tvrde da je rulja koju je na zgradu Kapitola nahuškao predsjednik Donald Trump htjela zarobiti i ubiti izabrane zastupnike, javlja Guardian.

Tužitelji su tu ocjenu iznijeli u podnesku sudu kojim se traži zadržavanje Jacoba Chansleya, tzv. "QAnonovog šamana" koji je snimljen u zgradi Kapitola s rogovima na glavi.

Zahtjev za zadržavanjem u pritvoru, koji su napisali tužitelji iz savezne države Arizone, detaljno opisuje što je Chansley sve napravio u Kapitolu. Između ostalog, navodi se i kako je ostavio poruku za američkog potpredsjednika Mikea Pencea u kojoj stoji: "Pravda stiže, samo je pitanje vremena".

"Snažni dokazi, koji uključuju Chansleyjeve riječi i postupke u Kapitolu, podržavaju tezu da su prosvjednici htjeli zarobiti i ubiti izabrane dužnosnike Sjedinjenih Država", navodi se u podnesku. 

Chansley bi se na sudu trebao pojaviti u ponedjeljak, a njegov odvjetnik po službenoj dužnosti nije komentirao podnesak.

Sve ozbiljnije optužnice

Tužitelji i federalni agenti dižu sve ozbiljnije optužnice za nasilje u Kapitolu, piše Guardian, navodeći primjer umirovljenog vatrogasca Roberta Sanforda, koji je jednom od policajaca u glavu bacio aparat za gašenje požara, te Petera Stagera, koji je optužen za udaranje drugog policajca štapom na kojem je bila američka zastava.

U slučaju Jacoba Chansleya, tužitelji su naveli kako optužbe "uključuju aktivno sudjelovanje u pobuni s ciljem nasilnog svrgavanja vlade Sjedinjenih Država", ali i upozorili kako je "pobuna još uvijek u tijeku".

"QAnonov šaman" tvrdio da je vanzemaljac

Naveli su kako Chansley ima povijest korištenja droga i mentalnih poremećaja, što povećava opasnost da će pobjeći ako ga se pusti da se brani sa slobode.

"Chansley je otvoreno govorio kako vjeruje da je vanzemaljac, više biće, te da je došao na Zemlju kako bi se uzdigao u višu stvarnost", navodi se u podnesku.

 

Pročitajte više