Tužiteljstvo traži dodatne provjere u slučaju supetarske sutkinje

IZVJEŠĆE o radu supetarskog Općinskog suda ukazuje na brojne nepravilnosti i nezakonitosti u radu predsjednice i sutkinje tog suda Ivane Domić, no to još nije dovoljno za podnošenje zahtjeva za sudskom istragom pa će Tužiteljstvo od policije tražiti dodatne provjere, doznaje se danas u Državnom odvjetništvu.

"Izvješće koje je sačinilo tročlano povjerenstvo splitskog Županijskog suda ukazuje na brojne nepravilnosti, no za pokretanje istrage trebat će dodatne provjere i izvidi policije", izjavio je Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić.

Napomenuo je da je Ministarstvo pravosuđa Izvješće tužiteljstvu dostavilo jučer.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika objasnio je da će splitsko Županijsko državno odvjetništvo od supetarskog suda zatražiti predmete na kojima je radila sutkinja Ivana Domić.

Protiv sutkinje i predsjednice supetarskog Općinskog suda splitska je policija krajem rujna podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je nezakonitim presudama u sudskim postupcima, vezanima uz ispravak uknjižbe vlasništva na nekretnine na Braču, oštetila velik broj osoba.

"Proučit ćemo 50-ak njezinih predmeta, a od policije ćemo zatražiti da razgovara s osobama koje su u tim sudskim postupcima oštećene", kazao je Pajić.

Dodao je kako postoji velika vjerojatnost da će se protiv osumnjičene sutkinje nakon dodatne obrade zatražiti istraga.

Unutarnju kontrolu rada supetarskog suda i osumnjičene sutkinje zatražilo je Ministarstvo pravosuđa iz kojeg je danas najavljeno da će ministrica Vesna Škare Ožbolt na sutrašnjoj konferenciji za novinare izvijestiti o nalazu unutarnje kontrole.

Hoće li se protiv osumnjičene pokrenuti stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem odlučit će predsjednik Županijskog suda u Splitu Igor Benzon, nakon očitovanja sutkinje Domić o rezultatima unutarnje kontrole.

Afera, za koju je osumnjičena sutkinja Domić, počela je prije gotovo pet godina.

Policija je, naime, utvrdila kako je od 1999. do 2004. gotovo svaki sudski predmet, odnosno njih oko 90 posto, na supetarskom sudu završavao presudom u korist tužitelja, koji bi tako na nezakonit način došli do vrijednog zemljišta na Braču.

U moguće nezakonitosti upletena su i dvojica odvjetnika protiv kojih će se, kako je potvrdio zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić, također zatražiti istraga ako se potvrde sumnje.

Pročitajte više