TV Slovenija o razlozima neprihvaćanja dogovora s Hrvatskom

DOGOVOR koji je u petak na sastanku predsjedatelja povjerenstva za malogranični promet predložila hrvatska strana za Sloveniju je bio neprihvatljiv jer bi se njime u Piranskom zaljevu uveo režim koji bi značio da se Slovenija u zaljevu odrekla dijela suverenosti na moru, javila je u ponedjeljak u središnjem večernjem "Dnevniku" slovenska televizija, pozivajući se na diplomatske izvore u Ljubljani.

Kako je za TV Slovenija izjavio Aleksander Geržina, slovenski supredsjedatelj u spomenutoj komisiji, Hrvatska je predložila da dvije vlade zaključe sporazum po kojemu policija ne bi kontrolirala ribare koji se u malograničnom prostoru bave gospodarskom djelatnošću. To bi pak za Ljubljanu značilo da prihvaća odstupanje od dijela suverenosti u Piranskom zaljevu, a značilo bi i da Ljubljana "odustaje od sporazuma Drnovšek-Račan", tvrdi slovenska agencija STA, obrazlažući razloge da Ljubljana nije pristala na takav sporazum.

Geržina je za slovensku televiziju izjavio da je neprihvaćeni dogovor pretpostavljao da "more u svim elementima koji se ne tiču ribolova kontroliraju slovenska i hrvatska policija, dok bi ribolov prema ribarskom kodeksu nadzirala inspekcijska služba sastavljena od predstavnika Slovenije i Hrvatske".

Državni podtajnik u ministarstvu za poljoprivredu i šumarstvo Franc Potočnik izjavio je za slovensku televiziju da ribari i dalje bez smetnje mogu loviti ribu na prostoru pod kontrolom slovenske policije do "približno 300 metara od zapadne obale Piranskog zaljeva".

Pročitajte više