TV Slovenija: Susret Ciampi, Drnovšek, Mesić vjerojatno u lipnju

Susret predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske vjerojatno će se dogoditi u lipnju ove godine, javila je večeras kao glavnu vijest u svom dnevniku Televizija Slovenije.

"Susret bi, ako do njega dođe, trebao biti poticaj pozitivnom načinu razmišljanja", rekao je za slovensku televiziju Ivo Vajgl, savjetnik u kabinetu predsjednika Janeza Drnovšeka koji priprema susret.

Kako je javila slovenska televizija, u razgovore o susretu nisu uključena ministarstva vanjskih poslova, a dogovor je da se o pojedinostima susreta, dok se ne odrede pojedinosti, ne izlazi u javnost. Zato se izbjegava govoriti i o susretu simboličkog pomirenja, kako ga najavljuju visoki predstavnici talijanskog ministarstva vanjskih poslova. Posebno važnim slovenski izvori ocjenjuju dogovor koji treba postići u vezi s mjestima stradanja pripadnika triju naroda koje će predsjednici posjetiti u sve tri države. Ocjenjuje se da bi i određivanje tih mjesta trebalo izražavati jednu vrstu konsensusa o događajima koji su se tamo dogodili.

Organizacije slovenske manjine u Italiji u ponedjeljak su se zauzele za to da se četiri godine nakon prihvaćanja počne primjenjivati zaštitni zakon za Slovence u Italiji. Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Logar izjavio je za slovensku televiziju da će Slovenija to pitanje, ako se ne riješi, internacionalizirati u Vijeću Europe jer ima ustavnu obvezu zaštite manjine u Italiji.

(Hina) xfl ydgk

Pročitajte više