U 10 godina poginulo 263, a ozlijeđeno 17.427 djece na hrvatskim cestama

POVODOM skorog početka nove školske godine, a samim tim i većeg broja djece u prometu, danas je MUP održao konferenciju za novinare na kojoj je još jednom podsjetio na akciju "Djeca, prijatelji u prometu".

Riječ je o akciji koju MUP provodi kontinuirano još od 1995. godine. O njenoj uspješnosti ponajbolje govori činjenica da se broj smrtno stradale djece u prometu od tada smanjio za 54 posto. No, bez obzira na uspješnost akcije, u posljednjih deset godina je na hrvatskim prometnicama poginulo 263, a ozlijeđeno 17.427 djece.

Kako ističu u MUP-u, zabrinjava činjenica da unatoč smanjenju broja stradale djece, koja su ranije najviše stradavala kao pješaci, sada djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima. U prvih sedam mjeseci ove godine, u prometu je smrtno stradalo 14-ero djece, od čega ih je 10-ero bilo putnik u vozilu, a četvero pješak. U istom razdoblju ih je u prometu teško ozlijeđeno 166, a lakše 924.

Stoga će policija tijekom rujna održati 20-minutna predavanja i razgovor u prvim razredima svih osnovnih škola, prisustvovati prvom roditeljskom sastanku te vršiti pojačan nadzor prometa u blizini škola, u što će biti uključeni i pripadnici prometne jedinice mladeži.

"Sigurno i vješto u prometu"

Osim načelnika Uprave policije Marka Rašića te načelnika Odjela za sigurnost cestovnog prometa Borisa Orlovića, prisutnim novinarima se obratio i Zlatko Bočkal, psiholog u HAK-u. On je tom prilikom pozvao sve da se priključe akciji "Sigurno i vješto u prometu", koju zajednički provode MUP i HAK. Ranije je ona nosila naziv "Brzina, ali oprez", no budući da se brzina smatra jednim od glavnih uzročnika nesreća, ime akcije je promijenjeno.

Tako je Bočkal pozvao sve roditelje da svoju djecu 2. rujna dovedu na Jarunsko jezero, pokraj Doma tehnike, gdje će od 10.30 sati započeti program u kojem će se djeca moći upoznati s prometnim znakovima i propisima, ali i okušati se u nekoj od zanimljivih utrka, poput Natjecanja u sporoj vožnji biciklom. Slični program će se tijekom rujna održavati i u drugim većim gradovima.

Povodom akcije je tiskano i nekoliko različitih letaka, kojima se djecu, roditelje i vozače podsjeća na osnovna pravila ponašanja u prometu.

Tekst i foto: I.M.

Pročitajte više