U 75. godini Mickey Mouse priprema se za drugu mladost

MICKEY MOUSE, miš koji simbolizira carstvo vrijedno nekoliko milijardi dolara, proslavlja u utorak 75. rođendan uz čvrstu odluku da pomoću digitalne tehnike počne drugu mladost.

Najpopularniji lik Walta Disneyja, mišić s velikim, okruglim, crnim ušima, koji je uveseljavao naraštaje djece diljem svijeta, prvi put se pojavio u javnosti 18. studenoga 1928. u vrlo kratkom animiranom filmu "Steamboat Willie", parodiji filma velikog komičara Bustera Keatona.

Walt Disney stvorio je Mickeyja kad mu je bilo 26 godina, dok je sa suprugom Lilian putovao vlakom iz New Yorka u Los Angeles, nakon što je izgubio originalni crtež drugog lika - zeke.

Disney ga je htio nazvati Mortimer, ali je njegova supruga smatrala da je to ime prenapuhano, pa su se dogovorili da će mu ime biti Mickey. Tako se velika zvijezda rodila s dolaskom vlaka u Los Angeles.

Mickeyjeva profesionalna karijera proteže se na više od 140 filmova, bezbrojne stripove i nevjerojatan raspon proizvoda s njegovim likom - od monstruma u pidžamama do igračaka.

Da bi obilježila 75. rođendan svoje maskote, tvrtka Walt Disney pripremila je čitav niz proslava, a da bi je pomladila, odlučila ju je poboljšati digitalnom tehnologijom.

Njezine sljedeće pustolovine pod nazivom "Mickeys Twice upon a Christmas", koje će se na velikom ekranu pojaviti sljedeće godine, snimljene su u trodimenzionalnoj tehnici, pomoću računala.

Tajna dugovječnosti legendarnog mišića u njegovoj je umiljatoj naravi - stalno se zeza i nikako ne stari, kaže Dave Smith, glavni arhivar u Disneyju.

Premda je Mickey danas u punoj formi, život mu nije uvijek bio lagan. Tridesetih ga je ugrožavalo žestoko suparništvo jednog od njegovih štićenika, patka Donalda Ducka koji ga je prilično zasjenio. Trebalo mu je gotovo dvadeset godina da ponovno stekne prednost.

"Mickey je ambasador dobre volje i mira koji govori univerzalnim jezikom prijateljstva", kazao je bivši američki predsjednik Jimmy Carter.

Pročitajte više