U Angoli traje najsmrtonosnija epidemija marburške groznice

ČETVRTA pokrajina u Angoli, Sjeverna Kwanza, pogođena je u petak epidemijom marburške groznice koja je do četvrtka u toj zemlji usmrtila 130 osoba, objavilo je u petak angolsko ministarstvo zdravstva i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U priopćenju WHO-a se navodi da je riječ o najsmrtonosnijoj epidemiji te rijetke smrtonosne bolesti povezane s ebolom, nazvana prema njemačkome gradu Marburgu.

U Angolu će preko vikenda stići stručnjaci WHO-a, među njima medicinski antropolozi koji bi trebali podučiti stanovništvo o prevenciji širenja virusa tijekom tradicionalnih pogrebnih obreda.

WHO je u tu afričku zemlju već poslao 20 stručnjaka za liječenje virusne hemoragijske groznice, koju karakterizira glavobolja, mučnina i proljev. Bolest se širi bliskim kontaktom s krvnim tekućinama, slinom i znojem.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi poslat će u Angolu i 500 kilograma opreme za zaštitu medicinskog osoblja i drugih osoba koji sudjeluju u liječenju bolesnika.

Od listopada prošle godine u Angoli su oboljele 132 osobe, od kojih je umrlo njih 127, većinom u pokrajini Uige na sjeveru Angole. Petnaestogodišnji dječak koji je umro 20. ožujka jedina je žrtva bolesti u glavnom gradu Luandi.

Marburška bolest prvi je put otkrivena 1967. godine istodobno u laboratorijima Marburga i Frankfurta te Beograda u tadašnjoj Jugoslaviji i od nje je tada oboljelo 37 osoba medicinske struke i članovi njihovih obitelji. Prve zaražene osobe bile su izložene afričkim zelenim majmunima, a u Marburg su majmuni bili dopremljeni radi pripreme cjepiva protiv polija.

Pročitajte više