U Australiji uhićena četvorica osumnjičena za terorizam



AUSTRALSKA policija uhitila je četvoricu muškaraca osumnjičenih za planiranje terorističkog napada na australskom tlu. Muškarci libanonskog i somalskog porijekla optuženi su da su planirali samoubilački napad na vojnu bazu u najvećem australskog gradu Sidneyu.

Četiri osumnjičena terorista, u dobi između 22 i 26 godina, uhićeni su u jutarnjim racijama u Melbourneu, a njihovo je uhićenje rezultat sedmomjesečne istrage u kojoj je s policijom surađivala australska tajna služba ASIO. Na ispitivanje je priveden i peti muškarac.

Veze sa somalskom grupom

Policija je rekla da uhićenici imaju veze sa somalskom grupom Al Shabaab ("Mladež"), koja je u zadnjih nekoliko godina pod svoju kontrolu uspjela staviti dobar dio Somalije, trenutno najopasnije i najmanje uređene zemlje na svijetu.

Prvi od uhićenih muškaraca, Nayer el Sayed, službeno je optužen za planiranjem napada na vojnu bazu. Australski premijer Kevin Rudd rekao je kako uhićenja nisu povezana s bombaškim napadima u indonezijskoj Jakarti, u kojima su prošli mjesec ubijena tri Australca.

Australija dosad nije pretrpjela terorističke napade na vlastitom tlu, ali u Indoneziji je od 2002. naovamo u terorističkim napadima ubijeno gotovo 100 Australaca.

Ludi plan

Namjera četvorice osumnjičenika za terorizam bila je napasti vojno postrojenje u predgrađu Sidneya i automatskim oružjem poubijati što više vojnika koje zateknu tamo. Muškarci se nisu namjeravali iz tog pohoda vratiti živi.

Al Shabaab, grupa povezana s Al Qaidom, formirana je 2004. godine, a isplivala je kao jedna od jačih snaga u Somaliji nakon etiopske invazije na Somaliju 2006. godine. U zadnje tri godine uspjela je postati dominantna snaga u toj ratom razorenoj zemlji, a počela je regrutirati i članove velike somalske dijaspore diljem svijeta.

Pročitajte više