U Badljevini počeo probni uzgoj svinja za drniške proizvođače pršuta

POD STRUČNIM nadzorom zagrebačkog Agronomskog fakulteta u Badljevini pokraj Pakraca počela je realizacija pilotprojekta uzgoja tovljenika namijenjenih Udruzi proizvođača pršuta Drniša, koji posredovanjem USAID-a financira američka vlada.

Petnaest uzgajivača tovit će 30 svinja landras, hampshire i duroc pasmine koje se odlikuju izuzetno malim postotkom masnoga tkiva. Cijeli ciklus proizvodnje traje osam mjeseci, a svaki je uzgajivač, preko poljoprivrednih zadruga "Bagen" i "Španovica", dobio je USAID-ov kredit u visini od 5300 američkih dolara, koji će vratiti tek nakon što Drnišani plate pršute, a sredstva kredita namijenjena su za kupnju odojaka i hrane.

Uzgajivači će po kilogramu pršuta dobivati 35 kuna, a ostatak će mesa biti obrađen i najvjerojatnije preko "Gavrilovića" plasiran na tržište.

Po riječima agronoma Igora Mateka, zaduženog za poljoprivredu u Gradskoj upravi Pakraca, svinje će se uzgajati prema recepturi Zavoda za svinjogojstvo, a provedba cjelokupnog pilot-projekta pod nadzorom je Povjerenstva na čijem je čelu pomoćnica ministra poljoprivrede Karmen Sinković.

Za uzgoj svinja namijenjenih Udruzi priozvođača Drniša postoji veliko zanimanje među slavonskim seljacima, no USAID je projekat namijenio isključivo područjima od posebne državne skrbi. Osim Badljevine pokraj Pakraca, sličan tov svinja organiziran je i pokraj Dvora na Uni.

"Nadamo se", rekao je Matek, "da ćemo druge godine povećati broj seoskih gospodarstava na području Pakraca i Lipika koja će za drniške proizvođače pršuta uzgajati svinje".

Pročitajte više