U Bangladešu izbili prosvjedi zbog Facebook statusa o Muhamedu, četvero mrtvih

Foto: Epa

U BANGLADEŠU su ove nedjelje ubijene četiri osobe nakon što je policija pucala na gomilu prosvjednika koji su protestirali zbog objave na Facebooku.

Na tisuće stanovnika izašlo je na ulice grada Borhanuddina, koji se nalazi u južnoj četvrti Bangladeša, kako bi protestirali protiv statusa na Facebooku u kojem se navodno kritizirao prorok Muhamed, piše CNN.

"Morali smo pucati, nismo imali druge mogućnosti", rekao je AKM Ehsanullah, viši policijski dužnosnik policijske postaje Barisal Range u Bangladešu.

Gađali policajce ciglom i kamenjem

Status na Facebooku, koji je izazvao ove goleme nemire, objavio je u petak 25-godišnji Hindus koji živi na tom području. Neimenovani muškarac kasnije je policiji rekao kako mu je netko hakirao račun na toj društvenoj mreži i napisao objavu.

Nakon što se vijest o statusu proširila gradom, u nedjelju se ispred policijske stanice okupila bijesna gomila tražeći pravdu. Policija isprva nije namjeravala primjenjivati silu jer je prosvjed započeo kao miran protest građana. No, nakon nekog vremena, neki sudionici počeli su bacati kamenje i cigle na policajce.

"U blizini su se izvodili građevinski radovi tako da je unaokolo bilo puno cigli. Prosvjednici su ih počeli bacati na nas. Morali smo se zatvoriti u jednu prostoriju u obližnjem naselju“, rekao je Ehsanullah.

Prvo pucali mecima za zračnu pušku

Kada je nekih stotinjak ljudi pokušalo provali u prostoriju gdje su se skrivali policajci, službenici su, kako bi se zaštitili i rastjerali mnoštvo, zapucali mecima za zračnu pušku.

"Zamalo su bili unutra. Već su slomili rešetke na prozoru. Stavili smo madrac na prozor kako bismo se zaštitili", kazao je Ehsanullah.

"Koristili smo metke za zračnu pušku koji nisu smrtonosni, ali ih nismo uspjeli rastjerati", dodao je.

Policija je zatim počela koristiti prave metke.

Hindus je podnio policijsku prijavu protiv hakera koji ga navodno ucjenjivao i hakirao njegov račun na Facebooku. Tvrdi da je haker tražio novac i zaprijetio da će, ako ga ne dobije, objaviti po njega opasne objave.

Mada službeno sekularna država, Bangladeš je većinom muslimanska zemlja. Između 2013. i 2016. godine islamistički radikali ubijali su sekularne pisce i blogere, pripadnike vjerskih manjinama i gej aktiviste.

Pročitajte više