U Bariju se danas nastavlja suđenje protiv Caneta i "duhanske mafije"

U ITALIJI se danas nastavlja suđenje tzv. duhanskoj mafiji. Naime, suđenje za međunarodni šverc cigareta u Bariju počinje danas u 11 sati s izlaganje vještaka o kretanju novca u tvrtkama optuženog srpskog poduzetnika Stanka Subotića Caneta.

Talijansko tužiteljstvo Subotića dovodi u direktnu vezu sa švercom cigareta preko Crne Gore u Italiju devedesetih godina, a financijska vještačenja su u ovom slučaju trajala gotovo godinu dana. Upravo zbog toga je sudski proces mirovao posljednjih 12 mjeseci. 

Specijalnim avionima prebacio gotovinu na Cipar

Podsjetimo, u optužnici protiv kontroverznog srpskog poduzetnika koju je podignulo Specijalno tužiteljstvo u Bariju stoji da su specijalni avioni, kojima je iz Crne Gore prebacivana gotovina zarađena krijumčarenjem cigareta, polijetali čak 178 puta iz Tivta i Podgorice od 1997. do 2000. godine, a flotom je upravljao Stanko Subotić Cane.

Na taj je način do ciparskog aerodroma Pafos u kuferima preneseno više od 1,2 milijarde njemačkih maraka, 726.061 dolar, 136.440 švicarskih franaka i 64.950 austrijskih šilinga.

U optužnici se navodi točan datum svakog "transfera", sa spiskom imena kurira koji su nosili novac, valutama i sumom novca te kojim je avionom obavljen let, u većini slučajeva i s imenom pilota. Posljednja stavka u tabeli optužnice tužiteljstva u Bariju je naziv tvrtke koja je vlasnik ili zakupac letjelice.

Flota je bila uvijek spremna za prebacivanje gotovine

"Stanko Subotić zvani Cane je organizirao avio-flotu čiji je zadatak bio da uvijek bude spremna za prijenos novca. Radi se o novcu od šverca cigareta, koji je Subotić prao preko svoje firme Dulwich", piše u optužnici.

Pročitajte više