U beogradskom arhivu ratno izdanje "Jame" i memoari Vicka Krstulovića

Ratno izdanje "Jame" Ivana Gorana Kovačića, s litografijama hrvatskih slikara Ede Murtića i Zlatka Price, čuva se u ostavštini Vicka Krstulovića u beogradskom Historijskom arhivu, piše jedan današnji beogradski list.

To djelo tiskano je u 250 primjeraka na običnom papiru i uvezano u padobransko platno, a prvih 150 primjeraka nosi originalne potpise autora litografija.

Tiskanje je završeno na oslobođenom teritoriju koncem studenoga 1944., piše u bibliografsko-bibliofilskoj napomeni uz ratno izdanje "Jame" Ivana Gorana Kovačića, u kojemu su Murtić i Prica napravili po sedam ilustracija izuzetne, potresne impresivnosti.

Sin Vicka Krstulovića (1905.-1988.) jednog od organizatora antifašističkog pokreta u Dalmaciji slijedeći očevu želju, darovao je bogatu očevu ostavštinu Historijskom arhivu u Beogradu 1993., piše beogradska "Politika".

Poetsko-grafička mapa "Jama" objavljena je u Topuskom, gdje je 1944. održan Kongres kulturnih radnika Hrvatske na oslobođenom teritoriju, a Edo Murtić mape je poslao Theodoru Rooseveltu, Winstonu Churchillu, Josifu Visarionoviču Staljinu i Pablu Picassu.

U ovitku se nalazi 13 listova formata 54 puta 42 centimetra, čijim su presavijanjem na pola dobivene 52 stranice, formata 21 puta 27 centimetara.

Na tom manjem formatu otisnute su litografije, kao ilustracija teksta Kovačićeve poeme, čiji su stihovi pisani rukom. Litografije su otisnute samo na desnom listu, na kojemu su i paginacije (oznaka broja stranice), dok su lijevi listovi prazni.

U ostavštini Vicka Krstulovića nalaze se i nepoznati dokumenti, 45 svezaka Vickovih dnevničkih zapisa, opsežni memoari "Kazivanja Vicka Krstulovića", koji nisu mogli biti objavljeni za autorova života, njegova osobna prepiska, foto i fono dokumentacija, bogata biblioteka s vjerojatno jedinstvenom zbirkom naslova iz područja pomorstva, slike i razni predmeti.

(Hina) xtta ymc

Pročitajte više