U Beogradu formiran ministarski tim zemalja regije zbog rješavanja problema Agrokora

Foto: FAH

MINISTRI trgovine i gospodarstva Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH, koji su se u srijedu sastali u Beogradu kako bi razgovarali o problemima Agrokora, formirali su ministarski tim koji će svakodnevno komunicirati radi razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih mjera na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja tvrtaka iz sustava ovog koncerna u tim zemljama.

Prema priopćenju nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, dogovor ministara je da ubuduće svaka od ovih zemalja kontrolira financijske i robne tokove kompanija vezanih uz “Agrokor”.

Ministri su, također, izrazili spremnost za razgovore s predstavnicima hrvatske vlade kako bi se stabiliziralo poslovanje tog koncerna.

"Agrokor" se spašava u Zagrebu – gdje novi izvanredni povjerenik vlade pokušava podmiriti dobavljače i vratiti likvidnost koncerna, ali i u Beogradu, gdje su predstavnici četiriju zemalja dogovorili mjere zaštite kompanija koje posluju u okviru te kompanije. U osnovi, navodi se u priopćenju, regija ima zajednički problem.

Ministri očekuju da novi šef “Agrokora” imenuje neovisne stručnjake za uspješno restrukturiranje tvrtaka u sustavu koncerna", navedeno je u zaključku sa sastanka.

Također je istaknuto očekivanje da nova uprava "Agrokora" na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj tako i one izvan nje.

"Lex Merkator"

Slovenija će uskoro usvojiti poseban zakon "Lex Merkator", kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun "Agrokora", a da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za sada nisu predvidjele donošenje takvog zakona.

"U svakoj zemlji je različita situacija u vezi s firmama 'Agrokora'. U BiH je 10 takvih kompanija, koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori ih je 1.500", obavijestio je ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH Mirko Šarović .

On je dodao da su očekivanja sudionika sastanka u Beogradu da sve tvrtke "Agrokora" budu ravnopravno tretirane prilikom financijske stabilizacije hrvatskoga koncerna, odnosno da to ne bude "preko leđa" kćerka-tvrtaka u regiji.

Šarović je naglasio da dogovor o zajedničkom rješenju nije uperen ni protiv koga već je doprinos stabiliziranju  "Agrokora".

Dva su zakona koja bi mogla zaštititi odljev deviza iz srpskih kompanija koje su u sistemu Agrokora - zakon o sprječavanju pranja novca i zakon o deviznom plaćanju.

Pročitajte više