U Beogradu uhićen viceguverner Narodne banke Srbije

SRBIJANSKA policija u četvrtak je uhitila viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića, osumnjičenog za ugovaranje i primanje sto tisuća eura, te dužnosnika Socijalističke partije Srbije Vladimira Zagrađanina, osumnjičenoga za davanje mita.

Prema tvrdnjama Radija B92, viceguverener je tražio mito od Kreditno eksportne banke kojoj je Narodna banka Srbije u veljači 2005. godine zabranila rad.

Policiji je dojavljeno da je viceguverner tražio mito, pa je nakon nekoliko dana praćenja, u trenutku kada je kurir donio 100.000 eura, u njegov stan upala policija.

Simićev odvjetnik Sava Anđelković izjavio je da ne postoje dokazi da je njegov klijent primio mito, te da Simića policija nije zatekla kako prima mito. Policiju je, kazao je, u trenutku ulaska u stan viceguvernera zanimalo čija je torba u kojoj se nalazio novac. Drugi uhićeni, Vladan Zagrađanin, policiji je izjavio da je torba njegova, kao i novac, za koji tvrdi da ga je dobio od svojih poslovnih prijatelja.

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je novinarima da za srbijansku vladu borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i uspostava pravne države predstavljaju vitalni interes zemlje.

Narodna banka Srbije je priopćila da ne raspolaže službenim informacijama o tome zašto je viceguverner Dejan Simić, koji u NBS obavlja vrlo odgovoran posao kontrole bankarskog sektora, "u kojemu je bio suočen s interesima raznih financijskih skupina i pojedinaca", zadržan u pritvoru.

Simić je na dužnosti viceguvernera od 10. rujna 2004. godine. Kao bankarski stručnjak, bio je angažiran i za savjetnika Agencije za sanaciju banaka i Narodne banke Srbije u pregovorima s Međunarodnom financijskom korporacijom, a radio je i kao savjetnik više banaka i domaćih i stranih poduzeća u financiranju projekata u Srbiji. U procesu privatizacije njegove konzultantske usluge koristile su Agencija za privatizaciju Srbije kao i vodeće strane tvrtke koje su sudjelovale u procesu privatizacije u Srbiji.

Pročitajte više