U Braziliji osnovana Južnoamerička unija

SPORAZUMOM dvanaest država u glavnom gradu Brazila jučer je dogovoreno uspostavljanje Južnoameričke unije, regionalne organizacije s nadnacionalnim parlamentom.

Brazil, domaćin sastanka na vrhu, je Južnoameričku uniju, za koju se koristi skraćenica Unasur, zamislio ne samo kao južnoamerički ekvivalent Europske unije, nego kao i tijelo koje bi njenim članicama trebalo pomoći u koordiniranju obrambenih pitanja.

Ljevičarski predsjednik Venezuele Hugo Chavez, pak, smatra da nova Unija predstavlja prijetnju "carstvu SAD" . Amerikance je optužio da su strategijom "zavadi pa vladaj" htjeli izazvati ratove, odnosno da pokzušavaju zaustaviti napredak projekta ujedinjenja južnoameričkog kontinenta.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva je, pak, pozvao sve vođe Latinske Amerike i karipskih država da se uključe u projekt.

Unasur je nastao integracijom dvije već postojeće regionalne organizacije - Mercosura, čiji su članovi Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Venezuela - te Andske zajednice, kojoj pripadaju Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru. Unasuru su se naknadno još priključili Gvajana, Surinam i Čile. Status promatrača imaju Meksiko i Panama.

Da stvari ipak neće ići glatko, pokazalo se kada je predloženi prvi glavni tajnik te organizacije, bivši ekvadorski predsjednik Rodrigo Borja, podnio ostavku. Kao razlog je naveo preveliki otpor Andske zajednice i Mercosura da svoje ovlasti prebace na novu kontinentalnu organizaciju.

Umjesto njega će privremeni glavni tajnik biti Jorge Taunay Filho, dok će mjesto predsjednika imati čileanska predsjednica Michelle Bachelet.

Ideja o stvaranju Unasura je prvi put predložena na sastanku na vrhju lationameričkih država u Peruu 2004.

R.R.

Foto: AFP

Pročitajte više