KORONAVIRUS U SVIJETU

Brazilska agencija prekinula ispitivanje kineskog cjepiva, umro jedan od volontera?

Ilustracija: EPA

BRAZILSKA agencija za nadzor zdravlja Anvisa obustavila je treću fazu kliničkog ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa razvijenog u Kini. 

Prema izvorima koje navodi CNN-ov informativni partner CNN Brasil, razlog tomu je "teški incident" u kojem je sudjelovao jedan od dobrovoljaca.

Treća faza ispitivanja cjepiva CoronaVac započela je u Sao Paulu krajem srpnja. Razvila ga je kineska farmaceutska tvrtka Sinovac Biotech, a surađuju s brazilskim institutom Butanan. 

CNN Brasil piše kako su studije obustavljene zbog pojave ozbiljnih posljedica na štetu jednog od dobrovoljaca u Brazilu. Zbog propisa o privatnosti nije pruženo više detalja.

Međutim, Dima Covas, čelnik Butanana, rekao je lokalnim medijima da je obustava povezana sa smrću jednog od volontera. Međutim, inzistira kako smrt nije povezana s cjepivom, javlja Reuters

Pauza u testiranju označava potencijalni zastoj za jednog od vodećih kineskih kandidata za cjepivo, a dolazi tek jedan dan nakon što je američki proizvođač lijekova Pfizer javio kako su rani podaci kod njihovog cjepiva pokazali više od 90 posto učinkovitosti. 

U istraživanju sudjelovalo preko 9 tisuća dobrovoljaca

U priopćenju agencije Anvisa navodi se kako se slučaj zbog kojeg je prekinuta studija dogodio 29. listopada, a prekid kliničke studije uveden je kako bi se procijenili do sada uočeni podaci i potencijalni rizici te korist od nastavka studije. 

Testiranje je u Brazilu počelo krajem srpnja, a u istraživanju je sudjelovalo više od 9 tisuća volontera iz 5 brazilskih saveznih država i glavnoga grada. 

Institut Butanan održat će konferenciju za novinare danas ujutro po lokalnom vremenu. To znači da se konferencija u našoj vremenskoj zoni ne očekuje prije podneva. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više