U Britaniji nezaposlenost najveća od 1995. godine

Tekst: J.D.
Foto: AFP


NEZAPOSLENOST u Velikoj Britaniji popela se na najvišu razinu od 1995. u razdoblju do srpnja ove godine, objavio je tamošnji ured za statistiku. Od travnja do srpnja se na ured za nezaposlene prijavilo dodatnih 210,000 ljudi, čime se ukupna brojka popela do 2,47 milijuna ljudi.

Mervyn King, guverner centralne banke, rekao je kako postoje znakovi da dolazi do gospodarskog napretka, ali većina ljudi to neće odmah osjetiti. Slično govore i u industriji maloprodaje, u kojoj kažu kako nema nade u popravak potrošnje do kraja ove godine.

2010. četiri milijuna nezaposlenih

Recesija je natjerala brojne britanske tvrtke na otpuštanja radnika. Najteže pogođeni su maloprodajna i graditeljska industrija, kao i financijska industrija. Ipak, rezanje zaposlenih proširilo se čak i na industrije koje su tradicionalno otpornije na recesiju, kao što je obrambena industrija.

"Nezaposlenost će vrlo vjerojatno nagodinu doseći brojku od četiri milijuna, a mogla bi biti i veća. Čak i ako se gospodarstvo vrati stazi rasta u trećem kvartalu, aktivnost još dugo vremena neće biti dovoljno jaka da bi spriječila gubitke poslova", rekao je analitičar Howard Archer.

Spor oporavak

Unatoč znakovima da je zemlja tehnički izašla iz recesije, odnosno da je zabilježila da uzastopna kvartala gospodarskog rasta, većina stručnjaka se slaže kako će oporavak biti spor, budući da se Britanci i dalje bore s visokim dugovima i još uvijek manje troše.

Slično mišljenje dao je i predsjednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke, koji je rekao kako je recesija službeno završila, ali upozorio na spori oporavak.

Pročitajte više