U britanskom domu strave policija pronašla krv na stubištu; u slučaj upleteni i političari

POLICIJA tvrdi kako su u slučaj stravičnog seksualnog zlostavljanja djece u dječjem domu na britanskom otoku Jerseyu upleteni neki ugledni političari.

Britanski policajci još pretražuju komore u podrumu doma Haut de la Garenne čiji štićenici tvrde da su bili sustavno zlostavljani. Među imenima mogućih zlostavljača na popisu policije našla su se imena vodećih političara na otoku.

Jedan od njih je Wilfred Krichefski, senator u vladi Jerseya i voditelj nekoliko odbora koji je do svoje smrti 1974. godine redovito posjećivao dom Haut de la Garenn i zlostavljao dječake.
Osim njih, optuženi su još neki živući političari čija imena nisu otkrivena.

Posebno istrenirani psi pronašli su danas u domu tragove krvi, a psi su dovedeni nakon što su prošli mjesec u stubištu doma pronađeni ostaci pokopanog djeteta. Policija kaže kako su dvije mrlje krvi pronađene na kadi.

Šifra: "Netko te želi vidjeti"

Jedan bivši štićenik doma tvrdi da ga je Krichefski sustavno silovao cijelu 1962. i 1963. godinu  "Svaki mjesec mene i još jednog dječaka odveli bi u stražnju prostoriju gdje bi nas zlostavljala dvojica muškaraca", kazao je svjedok koji sad ima 50-ak godina i živi u središnjem dijelu Engleske. Svaki put bi ga probudio skrbnik s riječima "Netko te želi vidjeti".

Kaže da se tada povjerio psihijatru koji mu je rekao da će ga ako ponovi te optužbe smjestiti u ludnicu. Policija prati više od 40 osumnjičenika, a detektivi su otkrili kako su zadnje dojave o zlostavljanju primili prije samo nekoliko mjeseci, javlja AFP.

Uranjali djecu u hladnu vodu i potom silovali

Istraga o zlostavljanju počela je 2003. kada je bivši štićenik doma bio optužen za ucjenu. Naime, ucjenjivao je djelatnika koji je skrbio za njih da će ga razotkriti kao pedofila. Istraga je tada proširena i više od 200 navodnih žrtava i svjedoka je kontaktiralo policiju zbog zlostavljanja u razdoblju od 1960. do 1986.godine, kada je dom strave zatvoren.

Prva otkrivena podzemna prostorija veličine je svega 3,5 četvornih metara i visine 2,5 metara. Veličina druge prostorije još nije utvrđena jer istražitelji u nju tek nastoje ući probijanjem zida koji je dijeli od prve prostorije.

Jedna žrtva je otkrila policiji kako su djecu zlostavljali tako da su ih uranjali u velike kade pune hladne vode, a zatim bi ih vadili i zlostavljali skrbnici i ljudi izvan doma.

J.M.
Foto: Daily Mail

Pročitajte više