U Bruxellesu prvi razgovori o diplomatskoj službi EU-a

Buduća diplomatska služba koju će predvoditi europski ministar vanjskih poslova, što je predviđeno novim europskim ustavom, u četvrtak će biti tema razgovora na najvišoj razini u Bruxellesu, javlja agencija France Presse pozivajući se na diplomatske izvore u sjedištu Unije.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso trebao bi se sastati s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javierom Solanom i s nekoliko povjerenika kako bi iznijeli prve ideje o tom osjetljivom pitanju, dodali su isti izvori.

Na europskom summitu u prosincu odlučeno je da se Barrosu i Solani da mandat da pripreme izvješće za lipanj o uspostavljanju takve diplomatske službe.

"Spremni smo raditi i surađivati sa svim uključenim službama unutar Komisije i izvan nje kako bi uspostavili, u trenutku kada bude potrebno, tu operativnu službu", kazala je glasnogovornica Komisije Francoise Le Bail.

Jedna od glavnih inovacija ovog projekta novog europskog ustava je stvaranje položaja ministra vanjskih poslova EU-a u kojem bi se spojile funkcije visokog predstavnika s funkcijama povjerenika za vanjsku politiku.

(Hina) xbis ysb

Pročitajte više