U Caritasovom domu prema djeci su se ponašali kao prema životinjama, vezali ih i izgladnjivali

BIVŠA zaposlenica Caritasovog doma u Brezovici ispričala je kako su djecu redovito vezivali za radijatore, psihički zlostavljali i izgladnjivali. Iako je znala u kakvu ustanovu dolazi, na radnom je mjestu izdržala samo nekoliko mjeseci.

Odgojiteljica koja je u Dom došla na preporuku časnih sestara, a čiji su podaci poznati redakciji Večernjeg lista, za sebe kaže da je velika vjernica i da je zbog svega što je tamo vidjela, često plakala i bila frustrirana.

Odgojne metode koje je tamo vidjela usporedila je s dresurom životinja. Sa štićenicima je radila prema svim pravilima struke, ali su joj ostale odgojiteljice zbog toga ubrzo počele prigovarati. Ona na to nije mogla pristati i kada je shvatila da toj djeci neće moći pomoći, dala je otkaz.

Obroci za djecu nisu bili potpuni jer su djelatnici Doma većinu namirnica odnosili kući. Djeca s teškoćama u razvoju su bila kažnjavana kada bi obavili nuždu u gaće. Uz to su ih čupali za kosu, šibali po licu i udarali po glavi. Iako je nekoliko puta htjela sve ispričati, nikada nije smogla hrabrosti. Samo njena obitelj i najbliži prijatelji znaju za sve.

Nakon što je dala otkaz u Brezovici, nije mogla naći posao pa je otišla u inozemstvo. Svoje svjedočanstvo će poslati pravobraniteljici za djecu Ljubici Matijević-Vrsaljko koja će ga uključiti u istragu slučaju Brezovica.

Na kraju je dodala kako o svemu što se u Domu događa dosta toga znaju i civilni ročnici koji tamo borave osam mjeseci ali ne mogu ništa poduzeti jer su pomoćno osoblje. Uz njih, u Domu ima i pametnih i lucidnih štićenika koji bi mogli ispričati što se sve događa njima i njihovim kolegama.

Pročitajte više