U centru Zagreba možete parkirati samo na 2 sata ili platiti cijeli dan. Zašto?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ONI KOJI ne žive ili nemaju tvrtke u centru Zagreba i nisu vlasnici povlaštene parkirne zone, u centru Zagreba smiju parkirati svoja vozila na najviše dva sata. U slučaju da trebaju svoja vozila ostaviti na duže vrijeme od ta dva sata, moraju platiti cijeli dan.

Vrijedi to za prvu, ali i drugu zonu. U prvoj zoni moguće je ostaviti vozilo na dva sata, a u drugoj zoni na tri sata. Za sve više od toga, Zagrebparking naplaćuje cjelodnevnu kartu. Doduše, moguće je nakon ta dva, tj. tri sata, ostaviti automobil na 15 minuta, ali opet tijekom cijelog tog vremena strahovati hoće li se dobiti kazna. Kako smo naveli, sve ovo vrijedi za one koji nisu iz centra, oni koji jesu, a vlasnici su PPK, mogu parkirati neograničeno.

Oni koji nisu iz centra, imaju i mogućnost kupnje mjesečne komercijalne parkirališne karte, s kojom bi se mogli parkirati cijeli dan. No recimo i da ona za prvu zonu košta 95.60 eura. Očito je tu ideja da se što više različitih ljudi dobije priliku parkirati u centru, međutim većina živi izvan centra, a povremeno se ipak mora parkirati u njemu.

Obratili smo se Zagrebparkingu, koji smo pitali više o ovoj praksi, ali i razmišljaju li možda o promjenama, dakle da bude moguće produžiti parkirnu kartu i nakon dva, odnosno tri sata u prvoj i drugoj zoni. 

Zagrebparking: Slijedimo Odluku o organizaciji i načinu naplate parkinga

"Podružnica Zagrebparking u svome radu obavezna je pridržavati se Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, Pravilnika o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža te Općih uvjeta isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima s naplatom.

Navedenim aktima definirane su parkirališne zone, cijene parkirališnih karata, dužina vremena parkiranja, vrste parkirališnih karata, način njihova korištenja, lokacije javnih parkirališnih površina, kao i svi ostali elementi bitni za uspješno organiziranje i provođenje naplate parkiranja u gradu Zagrebu", naveli su oni.

Dodaju da podružnica Zagrebparking ne izdaje kazne za parkiranje već, kada zatekne vozilo bez valjane parkirališne karte, izdaje dnevnu parkirališnu kartu. "Cijena dnevne parkirališne karte iznosi 13.30 eura za I. zonu, 8 eura za II. zonu te 2.70 eura za III. zonu parkiranja, a vrijedi 24 sata od trenutka izdavanja.

"Ovo je nužno za kvalitetnu organizaciju prometa"

Dnevne i parkirališne karte korisnici mogu kupiti putem dostupnih kanala prodaje, kao što su mobilne aplikacije eKiosk, ZgPark, ePK Portal (web shop), te putem novih, suvremenih parkirališnih automata. Građanima su na raspolaganju i tjedne, mjesečne i godišnje komercijalne parkirališne karte koje su dostupne za kupnju svima", dodali su.

Trajanje vremena parkiranja u gradu Zagrebu ograničeno je za parkiranje u I. zoni na maksimalno 2 sata te u II. zoni na maksimalno 3 sata parkiranja (osim na parkirališnim mjestima II. zone kod bolnice Rebro), dok u III. i IV. zoni parkiranja ne postoji vremensko ograničenje.

Vremensko ograničenje također ne postoji niti u javnim garažama kojima upravlja podružnica Zagrebparking.

Podjela Grada na zone parkiranja, a pogotovo ograničenje dužine vremena parkiranja po pojedinim zonama, omogućuju veću cirkulaciju vozila na istim parkirališnim površinama te su nužni za kvalitetnu organizaciju prometa u mirovanju i prometa općenito", njihov je odgovor.

U Splitu postoji ograničenje, ali samo - formalno

Provjerili smo i kakva je situacija u Splitu. Službeno tamo postoji ograničenje samo za prvu zonu i to dva sata tijekom zime te tri sata u ljetnim mjesecima. Međutim, kako su nam napomenuli iz Split parkinga, toga se ne pridržavaju u praksi.

"Na svim uličnim i izvanuličnim parkiralištima pod upravljanjem Split parkinga moguće je parkirati bez vremenskog ograničenja, neovisno o zoni u kojoj se parkiralište nalazi (I, II. i III. zona).

Formalno ograničenje u I. zoni uličnog parkinga postoji, ali se ono u praksi ne provodi te se omogućava produljenje i nakon dva sata, a nitko nikada nije kažnjen zbog duljeg parkiranja ako je ono uredno plaćeno", pišu iz Split parkinga.

Dodaju da se dnevna parkirna karta (DPK) za ulična parkirališta može kupiti putem aplikacije Split parking ili na Tisku, dok je SMS-om moguće kupiti samo satne karte.

"U slučaju da korisnik plati satnu kartu te istu ne produži na idući sat, kontrolor će mu izdati DPK koju je potrebno platiti, a prema zoni u kojoj se nalazi. Cijena DPK za ulična parkirališta u zimskom periodu (1.10. – 30.4.) iznosi za I. zonu 12 EUR, II. zonu 8.40 EUR te III. zonu 7.20 EUR. Cijena u ljetnom periodu (1.5. – 30.9.) je I. zona 18 EUR, za II. zonu 12 EUR te III. zonu 9.60 EUR", naveli su.

"Na izvanuličnim parkiralištima također je moguće neograničeno parkiranje, no ne postoji DPK, već se plaća po satu, a prema važećem cjeniku. Izuzetak su garaže u Sukošanskoj i Ruđera Boškovića, gdje je moguće uzeti DPK.

Napominjemo kako postoji i opcija mjesečne pretplate za stanare, građane i pravne osobe koje se mogu uzeti za pojedina parkirališta po odabiru, a njihova cijena ostala je nepromijenjena i u novom cjeniku", dodaju.


 

Pročitajte više