KORONAVIRUS U SVIJETU

U Crnoj Gori najviše umrlih od korone u jednom danu

Ilustracija: PIXSELL

CRNOGORSKE zdravstvene vlasti danas su zabilježile 18 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom, što je najveći broj preminulih u jednom danu, dok je istodobno ta zemlja počela cijepljenje populacije starije od 80 godina.

S novih 18 žrtava broj umrlih u Crnoj Gori dosegao je 1085, dok je trenutno zaraženo skoro 9 tisuća stanovnika ili 1.5 posto ukupne populacije. Crna Gora je već je tjednima među vodećima u svijetu po broju novooboljelih, a nedavno je ušla i na crnu listu deset vodećih zemalja po broju preminulih na 100 tisuća stanovnika.

Kafići ne rade, na snazi je policijski sat

Zdravstvene vlasti i crnogorski epidemiolozi prošlog su tjedna predložili potpuno zatvaranje države, ali je vladino tijelo za borbu protiv pandemije odlučilo da do 10. ožujka naglasak stavi na kontrolu provođenja postojećih mjera, za što je od prošlog tjedna pored policije i inspekcije angažirana i crnogorska vojska.

Tijekom dana trebala bi zasjedati radna grupa Instituta za javno zdravlje koja će prijedloge epidemioloških mjera uputiti nadležnim vladinim tijelima, no zasad se ne zna hoće li opet predložiti potpuno zatvaranje zemlje.

Mjerama koje je ranije uvela vlada zabranjen je rad ugostiteljskim objektima u većini gradova, a policijski sat je na snazi od 21 do 5 sati ujutro.

Ljudi ne smiju napustiti Podgoricu

Od početka prošlog tjedna stanovnici Podgorice, u kojoj živi trećina ukupnog stanovništva, ne mogu napuštati grad niti je moguće doći u njega bez adekvatne propusnice. Iste mjere uvedene su za Cetinje, Ulcinj, Nikšić, Herceg Novi i Plužine, a ranije i za Budvu i Tivat.

Ministrica zdravstva Jelena Borovinić Bojović priopćila je da je danas počelo cijepljenje stanovnika starijih od 80 godina te da je veliki broj građana Crne Gore zainteresiran da primi cjepivo.

Cijepljenje je krenulo ruskim cjepivom Sputnik V, a dvije tisuće doza stiglo je kao donacija iz Srbije. Od tada je u Podgoricu dopremljeno još 10 tisuća doza ruskog cjepiva koje je kupila crnogorska vlada i 30 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva koje je Crnoj Gori donirala Kina.

Crna Gora kasni s cijepljenjem, na što je utjecala i promjena vlasti, a prethodna i sadašnja vlast prebacuju krivicu jedna na drugu. Nova vlast dogovorila je kupovinu 50.000 doza ruskog cjepiva, a u tijeku su pregovori za još 200.000.

Prethodna vlada prijavila je potrebe za cjepivom preko međunarodnog mehanizma Covax, ali je kasnila s davanjem potrebnih jamstava.

Pročitajte više