U Crnoj Gori se zarazilo gotovo deset posto stanovnika

Foto: EPA

CRNA GORA bi, ako zadrži dnevni prosjek od 500 novozaraženih na kojem je od početka godine, do kraja siječnja mogla doći do 10 posto populacije koja se zarazila koronavirusom.

S 463 novopozitivna slučaja zabilježena u četvrtak Crna Gora je od početka godine registrirala ukupno 51.160 slučajeva infekcije covidom-19, dok je trenutno aktivno nešto ispod 10 tisuća slučajeva.

Crna Gora je s 1497 aktivno oboljelih na 100 tisuća stanovnika vodeća zemlja regije po tom parametru, a odmah iza nje su Slovenija s 1082 i BiH s 852 slučaja na 100 tisuća, prenosi crnogorska MINA.

Početkom ljeta bili jedini bez korone u Europi, a onda su počeli bilježiti nagli rast

Crnogorski institut za javno zdravlje registrirao je četvrtak novih sedam preminulih od koronavirusa pa ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 iznosi 712, što je više od 0.1 posto populacije koja ima nešto preko 600 tisuća stanovnika.

Crna Gora, početkom ljeta jedina korona-free država u Europi, počela je bilježiti nagli porast broja oboljelih nakon političkih okupljanja uoči i nakon parlamentarnih izbora održanih 30. kolovoza, kada je na crnogorskim ulicama u svega nekoliko dana bilo preko 100 tisuća ljudi.

Mjesec dana kasnije na pogrebu mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori bilježi se novo okupljanje, a vjernici nisu nosili maske te su ljubili ruku pokojnika koji je preminuo od posljedica koronavirusa.

Pročitajte više