U Dalmaciji u srpnju 24 posto više turista nego lani

Ilustracija: PIXSELL/Miroslav Lelas

U SPLITSKO-DALMATINSKOJ županiji u srpnju je u komercijalnom smještaju boravilo 892.5 tisuća gostiju, što je 24 posto više u odnosu na prošlogodišnji srpanj, priopćeno je iz županijske turističke zajednice. Podaci eVisitora pokazuju da je ostvareno 5.15 milijuna noćenja, što je rast od 18 posto u odnosu na lanjski srpanj.

U tom su mjesecu na području Splitsko-dalmatinske županije najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili Poljaci. Slijede Česi pa Nijemci, Slovaci, Slovenci i Britanci. "Takvim turističkim prometom sasvim smo se približili onome iz rekordne 2019. godine, za kojim u srpnju zaostajemo tri posto u dolascima i četiri posto u noćenjima", izjavila je direktorica županijske turističke zajednice Ivana Vladović.

Najviše dolazaka ostvario Split

Najviše dolazaka u srpnju ostvario je Split, a slijede Makarska, Omiš, Baška Voda i Hvar. U prvih sedam mjeseci ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji je u komercijalnom smještaju ostvaren velik porast dolazaka u odnosu na prošlu godinu, pa je tako do kraja srpnja bilo 1.73 milijuna gostiju, što je rast od 66 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ostvareno je i 8.83 milijuna noćenja, što je porast od 50 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine. Nautičari su u srpnju najviše posjećivali upravo akvatorij Splitsko-dalmatinske županije.

Najviše dolaze nautičari iz SAD-a

Tako je u srpnju u srednjoj Dalmaciji bilo gotovo 50 tisuća nautičara koji su ostvarili 316 tisuća noćenja. U prvih sedam mjeseci na području županije evidentirano je nešto više od 116 tisuća dolazaka nautičara koji su ostvarili 740 tisuća noćenja, što je rast od 44 posto u dolascima i 48 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu.

Najviše dolazaka i noćenja imali su nautičari iz SAD-a, Njemačke i Velike Britanije. U akvatoriju srednje Dalmacije ostvaruje se gotovo polovica svih nautičkih noćenja u Hrvatskoj.

Pročitajte više