U dijelovima Dalmacije pali povijesni toplinski rekordi. Kreće blaga promjena

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

JUČER se na dijelu Jadrana ispisala meteorološka povijest. Na meteorološkoj postaji Rab izmjereno je čak 39.5°C, a Zadar Puntamika 39.0°C - kao nikada do sada u znanoj povijesti službenih mjerenja koja su na tim meteorološkim postajama DHMZ-a počela 1978., odnosno 1961. godine.

Iznimno vruće vrijeme nastavilo se i tijekom nedjelje, a danas je u tome prednjačila Dalmacija.

I danas padali rekordi u Dalmaciji

Najtoplija službena meteorološka postaja u Hrvatskoj danas je bila ona u Dubrovniku. Tamo je najviša dnevna temperatura zraka iznosila 38.8°C, što je za 0.4°C toplije od dosadašnjeg apsolutnog rekorda, koji je postavljen prije točno 10 godina, piše Dalmacija Danas

Da je obaranje rekorda bila realna opcija, vidjelo se već u noćnim satima jer u Dubrovniku ni minimalna temperatura nije nikako padala ispod vrućih 30°C, što znači da su Dubrovčani nakon vruće noći i fenske bure doživjeli najtopliji dan u svome gradu ikada.

37°C je danas izmjereno u Kaštel Štafiliću, Pločama i Makarskoj. Split, Šibenik, Hvar, Zadar i Knin mjerili su vrlo vrućih 36°C.

Ni u nedjelju navečer vrućina nije popustila. Tako brojne postaje uz obalu i na otocima mjere 30°C, pa čak i ponegdje u Zagori. Kaštela u 21:30 mjere čak 33°C, Trogir 32°C.

Kreće blaga promjena

Sljedeći dani bi u Hrvatskoj trebali biti manje vrući, no to se prvenstveno odnosi na kopnene krajeve. Na kopno stižu i lokalni pljuskovi. 

Evo detaljne prognoze koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Što nas čeka sutra

U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano. Uz umjeren razvoj oblaka u drugom dijelu dana lokalno je moguć poneki pljusak, uglavnom u Posavini. Jutro razmjerno toplo, a najviša dnevna temperatura zraka između 28 i 31°C.

Niža temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj - jutarnja između 15 i 19°C, a najviša dnevna od 25 do 27°C. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše.

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Poslijepodne u unutrašnjosti Istre može biti ponekog pljuska. Puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, sredinom dana će oslabjeti. U gorju promjenjivo, uz mogućnost za malo kiše uglavnom u Lici. Temperatura u gorju između 23 i 26°C, na moru vruće, između 30 i 33°C.

U Dalmaciji nakon još jedne tople i vrlo tople noći prevladavat će sunčano i vruće. Uz umjeren do jak razvoj oblaka lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, ponajprije u unutrašnjosti. Puhat će umjerena do jaka bura koja će sredinom dana oslabjeti, a zapuhat će sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske nakon bure također vjetar s mora, sjeverozapadni i jugozapadni, uz malo do umjereno valovito more. Uz barem djelomice sunčano vrijeme ipak postoji vjerojatnost za mjestimičnu slabu kišu ili poneki pljusak. Jutarnja temperatura zraka između 24 i 27°C, najviša dnevna od 31 do 34°C.

Na kopnu predah od ljetnih vrućina

U nastavku tjedna u kopnenom području se nastavlja predah od ljetnih vrućina, a uz barem djelomice sunčano vrijeme mjestimice može pasti malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska, osobito u utorak u istočnim krajevima. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a i jutra će biti razmjerno svježa.

Na Jadranu i dalje ne treba računati na svježinu, ali će vrućina ipak popustiti. Pritom valja računati na umjerenu i jaku, na udare i olujnu buru koja će u četvrtak oslabjeti. Uz većinom sunčano vrijeme, u utorak još postoji mogućnost za ponegdje malo kiše, uglavnom u obliku pljuska, osobito u Dalmaciji.

Pročitajte više